Etter at den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns ble reddet i mars i år, ble det spekulert i at det kunne være det endelige vendepunktet i krisen.

Bakgrunnen var at det skjedde en umiddelbar forbedring i pengemarkedet. Denne uken har imidlertid påslaget i pengemarkedet steget markert etter de dramatiske hendelsene i amerikansk finansbransje.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities tror det fortsatt gjenstår mye før krisen kan avblåses. Han har hele tiden ment at vi ikke vil se en markert forbedring i markedet først til neste år.

- Jeg tror fortsatt at pengemarkedet skal kunne klarere en gang inn første halvdel av 2009. Og realøkonomien kan slite enda litt lengre, sier Ringholm til DN.no.

To tredjedeler unnagjort
På et foredrag i regi av Sparebankforeningen i Oslo i dag anslo Ringholm at bankene har tatt rundt to tredjedeler av tapene som kredittkrisen er ventet å medføre.

De siste dagene har to av de fire store investeringsbankene på Wall Street forsvunnet. Lehman Brothers gikk konkurs, mens Merrill Lynch ble kjøpt opp. Forsikringsgiganten AIG ble reddet av amerikanske myndigheter. USAs største sparebank, Washington Mutual, vakler. I Storbritannia er den største boliglånstilbyderen HBOS på desperat jakt etter noen som kan kjøpe den opp.

- Vi er i den 58. uken av uroen. Nå er vi kommet til det punktet der de råtne eggene knuses. Vi må gjennom den delen for at det skal bli klart for alle at man går fra den systematiske risikoen til den spesifikke risikoen, sier Ringholm.

Får ikke låne mer
Og selv når kredittmarkedene returnerer til normalitet, vil ettervirkningene av krisen prege realøkonomien i lang tid fremover. Det kan ta lang tid før amerikanske banker igjen er i stand til å være aggressive og øke sine utlån. Det betyr at det amerikanske vekstlokomotivet, forbrukerne, som står for mer enn to tredjedeler av veksten i amerikansk økonomi, er mer eller mindre handlingslammet.

- Den amerikanske konsumenten kan ikke gire seg ut av problemene. De får begrenset med nye boliglån. Nå har kredittkortselskapene også stengt kranen, og det er vanskelig å få bil-lån.

- Kredittkranen er stengt, konstaterer Ringholm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.