- Mange har utsatt sine kjøpsplaner på grunn av frykt, eller eventuelt håp om nye sterke prisfall i Spania, sier Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret.

Han tror mange nå vurderer at ferieboligmarkedet i landet nærmer seg et bunnpunkt.

 

Kraftig prisfall
Markedet for ferieboliger i Spania har generelt sett hatt en svært negativ utvikling de tre siste årene. Utviklingen har i store trekk vært parallelt med krisen i spansk økonomi og tilsvarende krisescenarier i andre europeiske økonomier, som for eksempel Irland og England. Prisutvikling generelt på boliger viser at markedet siden 2008 har hatt årlige prisfall på mellom 5-10 prosent.

- Nedturen kom etter en lang rekke år med til dels sterk verdivekst på ferieeiendommer generelt i Spania, sier Øye.

- Toget går nå
- De som har muligheten bør kjøpe nå. Spanjolene ligger fortsatt nede etter finanskrisen, og det er nordmenn som sammen med kjøpere fra Tyskland og Benelux-landene som nå driver markedet. Akkurat nå har helt vanlige nordmenn muligheten til å kapitalisere på at resten av Europa sliter, sier eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng.

Hun har 30 års erf#229 fra megling i det spanske markedet, og mener britene, irene og spanjolene selger og driver markedet for middelmådig eiendom ned, mens nordmenn kjøper og trekker prisene på toppeiendom opp.

 

- Den norske mannen i gata som er sulten på feriebolig i toppklasse må handle nå. Det er nå de beste objektene går. Det er bonanza her nede, og det er billig, sier Bråteng.

- Toget går nå for de som vil ha luksus til spottpris.

Salgsboom
Bråteng, som selv er bosatt og jobber i Marbella, meglet 150 boligsalg bare i påsken. Hun forklarer at nordmenn er de mest kravstore når de skal kjøpe feriebolig på gullkysten.

- For nordmenn teller hver detalj. De liker å ha norske skoler, sjømannskirke, solvendt terasse og kort vei til flyplassen. Det er nok også derfor vi ser denne veksten akkurat i området rundt Marbella. Det er bare Costa del Sol som kan skilte med et så varmt vinterklima av de spanske feriedestinasjonene, sier hun.

- Sjekk seriøsitet til selskapet du vurderer å inngå avtale med. Be om referanser og søk på netthistorikk. Og unngå forskuddsbetaling, sier advokat Einar Aarvig hos advokatfirmaet Vogt.

Selskapet, som holder til i Spania, har hittil i år bistått salg av 300 ferieboliger - mot 300 i hele fjor.

Ønsker «norskhet»
Den sterke kjøpelysten blant nordmenn kommer også frem av Prognosesenterets analyse. Totalt 120.000 norske hushold oppgir at de har planer om å kjøpe fritidsbolig i utlandet. Hele 40.000 av disse oppgir Spania som det mest aktuelle landet.

- Til tross for et mer nyansert bilde av markedet for spanske ferieboliger i norsk media, så er det et faktum av spansk økonomi på langt nær er gjennom den økonomiske krisen. Dette vil igjen kunne lede til usikkerhet blant norske potensielle kjøpere, sier Øye.

Han mener det vil være viktig å tilpasse prosjekter og konsepter til optimal «norskhet» fordi nordmenn i meget stor grad er opptatt av den trygghet man forventer å få via norske aktører.

I analysen oppgir 91 prosent av de som planlegger kjøp av fritidsbolig at de vil føle seg trygge ved bruk av norsk megler og tilsvarende 100 prosent ved kjøp direkte fra norsk utbygger.

Les også:
Spanske ferieboliger kan bli arvebomber
- Lokkes av momsrabatt på Spania-boliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.