Antall boliger i markedet i prisklassen der de fleste nøyer seg med å se drømmende på bildene i prospektet, er i ferd med å ta seg opp.

Det ligger nå 160 boliger med prisantydning på mer enn 10 millioner kroner ute på Finn.no. Søndag ble markedets for tiden dyreste lagt ut, en strandeiendom med badehus og 60 meter strandlinje på Snarøya. Prisantydning: 45 millioner.

- Går ikke unna
Men denne kan fort bli en av mange ekstremt høyt prisede boliger som viser seg vanskelig å få solgt som følge av børsuroen.

Det mener i alle fall salgsdirektør i DnB Nor Eiendom, Kent Victor Syverstad.

 

- Det stemmer at det har vært et skikkelig slipp på dyre boliger i det siste. Men å si at de går unna som varmt hvetebrød er å strekke strikken litt, sier Syverstad til DN.no.

Erf#229en Norges største bank har gjort seg i det siste er snarere at det har blitt vanskeligere å selge akkurat denne type ekstremluksus nå.

- Den type kjøpere det her er snakk om er påvirket av utviklingen på børsen.

- Men er den uroen vi har sett på børsene i det siste nok til å velte et salg?

- Ja, for de fleste som skal ha boliger i prisklassen 6-7 millioner og oppover, er det snakk om så mye penger at 10 prosent nedgang på børsen kan ha mye å si. Det er dessuten kort tid siden sist vi hadde en kjempesmell, så disse hopper raskere ned av gjerdet enn sist, mener Syverstad.

Følg med på DN.no idag klokken 11, når eiendomsmeglerbransjen presenterer sin boligprisstatistikk for mai.

- Etter sesongjustert oppgang på 0,4 prosent fra mars til april tror vi på litt mindre oppgang denne måneden, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbankens morgenrapport idag.

DnB Nor Markets venter en mai-oppgang på 0,3 prosent sesongjustert.

- De rike har råd uansett
Megleren som søndag la ut boligen på Snarøya for 45 millioner, Miguel Vivot Sørholt i Privatmegleren Residence, er helt uenig med DnB Nor Eiendom-toppen.

 

- Det synes jeg er en merkelig fremstilling. De som har penger de har penger, uavhengig av utviklingen på børsen. Det er tilbud og etterspørsel som avgjør. Det er ikke børsen som bestemmer om John Fredriksen eller Kjell Inge Røkke har råd til å kjøpe boliger som dette, sier Sørholt til DN.no.

Og legger til:

- Hvor ofte kommer det en slik eiendom som dette? Eller en strandeiendom på Bygdøy? Hva er det verdt? Det er ikke børsen som bestemmer det, mener han.

Sårbar for langvarig uro
Sørholt innrømmer samtidig at luksusboligmarkedet i det lange løp ikke er helt frikoblet fra hva som skjer i verden for øvrig.

- Men korte blaff som vi har sett nå påvirker ikke. Senest i dag solgte jeg en bolig på Kolbotn for 7,8 millioner - en million over takst. Uroen på børsen må vare minst tre måneder før vi merker det, mener luksusmegleren.

 

Han mener at folk med mye penger alltid vil ha et ønske om å bruke dem på noe - aller helst eiendom.

- Hva skal man gjøre med alle pengene? Folk er vant til å trygge investeringene sine, og eiendom er det aller tryggeste. Man kan i alle fall ikke gå i null som på børsen.

- Det kan vel heller ikke børsen som helhet. Men i likhet med børsen kan også boliger falle kraftig i verdi?

- Det dummeste du gjør er å ikke kjøpe. Det dårligeste du kan få til er at verdien dobler seg på ti år, sier Sørholt - vel forberedt på at kanskje ikke alle synes det er grunnlag for slik skråsikkerhet.

- Jeg er forberedt på det, men jeg er ikke hårsår, ler luksusmegleren.

Les også:
- Ekstremt gunstige betingelser for boligprisoppgang
Dyrere borettslagsleiligheter i mai

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.