Boligprisene har steget til sitt høyeste nivå noensinne og forbruket har skutt fart de siste månedene. Sentralbanksjef Øystein Olsen, som holdt styringsrenten uendret på 2,0 prosent på dagens rentemøte, ser likevel ikke tegn til at husholdningene låner spesielt mye mer enn tidligere.

Han understreker imidlertid at nordmenn må belage seg på at rentenivået snart kommer til å stige.

- Jeg og vi har ikke noe spesielt syn på i hvilken grad et lavt rentenivå har festet seg og blitt en vane for husholdningssektoren. Det vi legger vekt på i vår kommunikasjon er at du kan ikke regne med at dagens lave rentenivå varer evig, sier Olsen til DN.no etter dagens pressekonferanse i Norges Bank.

Norges Banks egen utlånsundersøkelse fra fjerde kvartal ifjor viste at det bare var litt over halvparten av norske husholdninger som trodde at renten ville stige i løpet av de kommende 12 månedene. Norges Bank har lenge signalisert at renten kommer til å stige neste sommer.

Dobbel rente
- Hvor høy rente må norske husholdninger belage seg på å tåle?

- Jeg vil ikke varsle noe bestemt nivå eller tempo. Men i den rentebanen som Norges Bank publiserte i oktober så økte renten til la oss si det dobbelte et par tre år frem i tid.

- Men hva med den såkalte "normalrenten"?

- Norges Bank og analytikere har tidligere operert med et normalnivå. Men det tror jeg vi skal tenke gjennom det, siden det har skjedd ting i kjølvannet av finanskrisen. Om man skal gå ut med et slikt begrep og hvor det skal ligge, vil jeg ikke uttale meg om nå, sier Olsen.

Følger nøye med
Foreløpig har ikke sentralbanken sett tegn til at utlånsveksten til husholdningene begynner å ta av. I november var årsveksten på 6,4 prosent.

- Det er et område som vi følger med på og som vi bør observere nøye. Men det er ikke noe i dag som gjør oss spesielt bekymret for utlånsveksten som sådan, sier Olsen.

Les mer: - Rentehoppet kommer til sommeren

- Vi tåler ikke like høy rente som før

- Boligprisene kan falle 20 %

Slik blir renten i 2011 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.