For Statoil og oljeindustrien er den søte, lette oljen det man aller helst vil finne, selv om realitetene er at man stadig produserer mer av den sure, tunge oljen, som tungolje i Venezuela og tjæresand i Canada. I Barentshavet derimot, er oljen av beste kvalitet.

- Skrugard-oljen, den oljen er nesten som champagne!, sa Statoil-sjef Helge Lund på Energikonferansen i Bergen tirsdag.

- Den er lett og fin og det er veldig spennende og gjør oss enda mer optimistiske, sa Lund.

Les mer om Skrugard-funnet:

- Den viktigste hendelsen på norsk sokkel de siste ti årene

- Som manna fra himmelen

Nøkkelen til Barentshavet
- Det er alt for tidlig å si noe, men det er spennende på dette tidspunktet. Skrugard- funnet er viktig i seg selv, men kanskje enda viktigere fordi vi kanskje finner en større del av nøkkelen i Barentshavet. Det gir inspirasjon til oss og andre aktører, sa Lund.

Han viser et kart med Snøhvit-feltet, Goliat og Skrugard-funnet inntegnet.

- Dette kan faktisk være en ny industriell horisont i Norge med tre byggeklosser, sa Lund.

Lettelse
Statoil-sjefen sier han ble overrasket over den store dekningen Skrugard-funnet fikk i mediene.

- Jeg var overrasket over å se hvor stor oppmerksomhet dette funnet fikk. Jeg tror det har noe med lettelse å gjøre. Lettelse i Statoil, lettelse i Olje- og energidepartementet, i Oljedirektoratet, i industrien, i Nord-Norge- og kanskje til og med litt i pressen. Det er første gang jeg har lest ti sider i en avis med positiv omtale av Statoil, sa en smilende Lund til latter fra salen.

- Man må ikke lage dette for stort, men Skrugard er viktig og jeg tror interessen for Barentshavet er blitt større. Men ett funn løser ikke utfordringen vi har i Norge på ressurssiden etter 2020, sa Lund. Han la ikke skjul på at han ikke var spesielt fornøyd med regjeringens beslutning om å frede områdene utenfor Lofoten og Vesterålen ut stortingsperioden.

- Det blir i stadig større grad tidskritisk å tegne et bilde etter 2020 og da er vi inne på at vi må ta industripolitiske beslutninger som gjør at vi kan ha horisonter utover 2020, sa Lund.

Les også: Lover nye muligheter i Barentshavet

Her er Statoils viktigste brønner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.