- Boligmarkedet har foreløpig ikke tatt av. Prisveksten er god, men det bygges generelt fortsatt for lite fordi etterspørselen ikke er stor nok, sier administrerende direktør Baard Schumann i boligbyggeren Selvaag.

Ifjor steg bruktboligprisene 8,3 prosent. Og Statistisk sentralbyrå anslår at de skal nesten 30 prosent høyere frem til utgangen av 2014.

Ifølge en ny spørreundersøkelse Opinion har utført for DnB Nor Eiendom tror 70 prosent av de spurte at boligprisene skal opp i 2011, og 2,5 prosent mener prisene skal bli mye høyere.

- Vi ser at det som kommer ut på bruktmarkedet tas unna ganske fort, men for meg virker det som folk er blitt tilbakeholdne med å kjøpe nye boliger, sier Schumann.

-Prisnivået har blitt høyt
Årsaken til det siste er rett og slett at prisnivået har blitt høyt, mener han.

- Den virkelig store boligboblen vil komme på grunn av kombinasjonen knapphet på boliger og fordyrende krav, sier Schumann.

Han mener nye forskrifter bremser boligbyggingen, og at forskriftene som har kommet de siste årene alene utgjør en prisøkning på omlag 500.000 kroner for en bolig.

De nye kravene omfatter hovedsaklig universell tilgjengelighet, ny energiforskrift, ny brannforskrift og tredjepartskontroll.  

- Skummelt å kjøle ned boligmarkedet
- Lav rente gir høyere boligpriser, men er også med på å holde boligbyggingen oppe. Det er viktig nå, sier Schumann.

Han innrømmer å be for sin syke mor, men er klar på at boligbyggingen vil bremse med renteøkninger.

- Og dette vil i første omgang gå utover førstegangsetablererne, fordi prispresset på bruktboliger vil øke ytterligere, sier Schumann.

- Høyere rente og fordyrende forskrifter kjøler boligmarkedet ned samtidig som det om kort tid blir et enormt behov for nye boliger, ikke minst på grunn av tilstrømningen til byene. Så det er skummelt å prøve å kjøle ned boligmarkedet ytterligere, sier han.

I januar 2011 oppgir 12 prosent at de skal kjøpe ny bolig, ifølge undersøkelsen Opnion har utført for DnB Nor Eiendom. Det er lavere enn for snittet av 2010.

- Dette må sees i sammenheng med at andelen som ikke har bestemt seg er økende, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB NOR Eiendom.

28 prosent oppgir at de ikke er sikre, og ikke har bestemt seg for boligform.

Andelen som skal kjøpe ny bolig er noe høyere i byer over 50.000 beboere.

- Blir gode investeringsobjekter
Schumann tror prispresset blir verst på mindre bruktboliger.

- Små ett- og toromsleiligheter blir gode investeringsobjekter. Rett og slett fordi det vil bli bygget mindre at det sentral i Oslo. Og de mindre leilighetene som bygges vil bli dyrere å bygge, påpeker han.

I likhet med Obos peker han på at 80 kvadratmetersvedtaket fører til at det kommer til å bli bygget langt færre småboliger sentral i Oslo, der svært mange single og førstegangskjøpere ønsker å bo.

Les: - Boligprisene presses opp av regler

Ifølge vedtaket skal halvparten av alle nye boliger sentralt være over 80 kvadratmeter.

- Om tre-fire år kan vi risikere å ligge godt bakpå i forhold til nybyggingen. Da vil du kunne få en boligboble hvor folk har lånt over evne, sier Schumann.

Les også:
Fire år til med stigende boligpriser
Snart 60.000 kr kvadraten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.