Todelingen av norsk økonomi skyter fart, konkluderer NHO i sin nye økonomibarometer for næringslivet, som ble presentert onsdag.

- De fylkene i dette landet som ligger i skyggen av oljeklyngen, der er det temmelig trist akkurat nå, det er ingenting som skjer. Det bildet fortsetter bare, så det blir ganske tøft, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig til DN.no.

Arbeidsgiverorganisasjonen er langt fra alene om beskrivelsen. Litt tidligere på dagen advarte også Norges Bank om en tosporsøkonomi der oljerelatert virksomhet går så det suser og konkurranseutsatt industri er taperen.

Les mer: Enda tøffere for bedriftene som sliter

NHOs undersøkelse blant hele 2.500 medlemsbedrifter viser at differansen mellom andel optimister og pessimister er klart størst blant selskaper i oljeservicesektoren:

 

Det er hele 48 prosentpoeng som skiller andel optimistiske og pessimistiske bedrifter i oljesektoren. Når det gjelder synet på dagens situasjon er skillet på hele 68 prosentpoeng. Blant andre bedrifter som har stor eksponering mot oljesektoren er det 25 prosentpoeng mellom andel bedrifter som har positive og negative utsikter. Gjennomsnittet for NHO totalt er 10 prosentpoeng. I trelastindustrien, maritim industri og hos møbelprodusentene er bildet snudd, med henholdsvis 31, 25 og 23 prosentpoeng flere bedrifter som ser negativt på fremtiden. (Kilde/grafikk: NHO)

Forventet sysselsettingsvekst for 2012 tegner samme bilde: 3,5 prosents vekst i petroleumsintensive bedrifter, og magre 0,4 prosent i industrien totalt.

Store regionale forskjeller
Dette fører til store regionale forskjeller. Forventet sysselsettingsvekst er helt klart størst i Rogaland og Oslo og Akershus, mens den er negativ i Buskerud. Forskjellene er tydelig knyttet til hvor stor eksponering næringslivet har til oljesektoren.

- Du kan reise rundt i Hedmark, de lager vinduer og trelast. Nordmenn kjøper vinduer fra Sverige, og trelast fra Baltikum, illustrerer Steig.

NHO peker på at investeringene i olje- og gassvirksomhet i 2011 var på 140 milliarder kroner, mot 20 milliarder i industri og bergverk, selv om sektorene har motsatt styrkeforhold i antall ansatte: 55.000 mot 250.000.

- Må vurdere rentereduksjon
Fortrengningen av tradisjonell industri skyldes høye oljepriser og sterk krone. Dette mener Steig vil legge sterke bindinger på Norges Bank ved neste rentemøte 14. mars. Er oljeprisen fortsatt over 120 dollar for Brent som i dag, mener Steig at sentralbanksjef Øystein Olsen må senke renten ytterligere.

- De må komme inn og vurdere rentereduksjon i en situasjon der oljeøkonomien er en så sterk driver i norsk økonomi som den er nå, sier han.

- Vil det være et feilsteg ikke å gjøre det?

- Ja da vil jeg høre veldig nøye på begrunnelsen! Da må han se noe jeg ikke ser.

Steig peker på at kronen har styrket seg ytterligere etter årstalen til Olsen for knappe to uker siden, da sentralbanksjefen ikke ga noen klare signaler på rentekutt.

Én ting Olsen imidlertid var klar på, er at Norge bør endre handlingsregelen for bruk av oljepenger fra fire til tre prosent av oljefondet, både for å unngå at fondet minsker, og for å begrense presset på norsk økonomi.

- Sårbar
Steig kaster seg inn også i denne debatten, og mener hele diskusjonen er «pussig». Ifølge ham er det mye viktigere at regjeringen har en ansvarlig pengebruk som er tilpasset den økonomiske situasjonen, enn å respektere en prosentmessig grense – selv om han innser at det vil være utfordrende å ikke operere med et forpliktende tall.

- Diskusjonen nå er ikke hva avkastningen av oljefondet blir, men kort og godt hva den nåværende konjunktursituasjonen tåler av bruk av oljepenger.

- Og hvor mye er det?

- Norsk økonomi tåler i alle fall ikke mer enn det som brukes i dag, altså omlag 5,5 prosent av fastlands-BNP. Du kan ikke bruke mer neste år, mener Steig.

I bunn og grunn er Steigs budskap at norsk økonomi er mye mer sårbar enn det ser ut i dag.

- Så lenge drakraften av oljeøkonomien er så stor, så skjuler det de underliggende utfordringene for norsk økonomi og for næringslivet. Det går jo bra med norsk økonomi nå – ikke fordi det går bra i Europa, men fordi det fortsatt går bra i Kina, hvilket driver opp oljeprisene. Det er ikke lenge siden oljeprisen var på 40 dollar, i 2009. Så det er en veldig sårbar økonomi vi har, sier han.

Pensjonist
Det var for øvrig Tor Steigs siste dag som sjeføkonom i NHO. Det ble markert ved at NHOs administrerende direktør John G. Bernander kom syngende inn i salen etter presentasjonen, og forsøkte å få med smått nølende journalister på «He's a Jolly Good Fellow».

Pensjonerte Steig fikk overrakt to flasker rødvin på ferden videre, som begynner med ferie på Kanariøyene.

Les mer: Enda tøffere for bedriftene som sliter

- Nesten på rekordsterke nivåer

Olsen snakker ned knallsterk krone

Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder

Frykter at norske industribedrifter kan forsvinne for godt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.