Tidligere Rambøll-topp Heidi M. Petersen havnet på begge sider av bordet da Rambøll skulle kjøpe en sentralt plassert tomt ved flyplassen Torp i Sandefjord i 2006.

Les hele saken her: Tiet om dobbeltrolle

I ettertid har det vist seg at Petersen samarbeidet med sønnen til tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl d.y, Jens Heyerdahl d.a.y., som endte med å få kontrakten.

I lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv rettes søkelyset på det tette forholdet mellom Heyerdahl d.y.s private transaksjoner og Dagbladets forretningdrift.

Les saken her: Aksjemarerittet

Les også: Heyerdahl får 90 mill. uansett

Styreekspert ved Administrativt Forskningsfond (AFF) i Bergen, Arne Selvik, mener sammenblanding av roller i norsk næringsliv er et problem:

- Det er et problem at man ikke er tydelig på rollene. Vi har sett at når folk blir invitert inn i styrer, så er disse ofte folk som er forretningsfolk med forretningsinteresser. Man blir invitert inn av eierne, man ser at eierne tjener gode penger og man tenker at hvorfor skal ikke jeg tjene penger jeg også, sier han.

- Da får man den typen sammenblanding som man for eksempel har mellom Heyerdahl og Berner-gruppen (Dagbladets eierselskap, red. anm.). Det blir ekstremt uryddig synes jeg, legger han til.

Selvik viser til at korrupsjonsjeger Eva Joly flere ganger har pekt på dette.

- I Norge er vi ganske bevisstløse på ting folk ville blitt buret inne for i de fleste andre land, sier han.

Berner Gruppens eiendomssjef Thor Meland har vært sentralt involvert i byggingen av Jens P Heyerdahl d.a.y.s næringsbygg på Torp.

- Jeg begynte i Berner Gruppen i april 2007. Før dette var jeg prosjektleder for Heyerdahls bygg i Sandefjord gjennom et selskap jeg eier privat, sier Meland til Dagens Næringsliv.

Som DN skrev lørdag er også Berner Gruppens eiendomsdirektør Kristian Krane Eriksen engasjert av styreformann Heyerdahls sønn privat, for å håndtere ombygging og regulering av eiendommen Parkveien 33 i Oslo, hvor styrelederen i Berner Gruppen også har kontor. Eiendommen eies av Heyerdahl d.a.y.s selskap H H Park Lane as.

Han mener at veldig mye av makten i styrene dreier seg om å knytte folk tett på.

- Man velger folk i styrene man kjenner fra før av. Vi er ikke så veldig opptatt av at folk har flere hatter på, men sier isteden at det bare er å erklære seg inhabil, og så går det greit. Men det går ganske mange ganger ugreit, sier han.

- Er det vanskelig å finne folk i styrene som er habile?

- Det er litt mer arbeid. Jeg synes det er slapt å bare gå i nettverkene. Flere uttaler at det er viktig med folk som representerer sine interesser, at man vil ha folk man kjenner og stoler på. Så blir man mindre opptatt av at folk har flere hatter, og habilitetsspørsmålet, sier Selvik.

- Burde det være strengere regler?

- Det er vanskelig å regulere det med strenghet. Men blir man kritisert og får søkelyset på seg, er det klart at mye av arbeidet i media vil peke på dette. Etterhvert vil folk bli opptatt av at det er noen kjøreregler, og at dersom man ønsker å holde sin sti ren må man følge dem, sier styreeksperten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.