- Vi venter fortsatt at fallet i den økonomiske aktiviteten vil bunne ut og at aktiviteten vi ta seg opp senere i år, sier sentralbanksjef Ben Bernanke.

I dag var han invitert til å snakke om nasjonens økonomiske tilstand i budsjettkomiteen i Representantenes hus. I høringen advarte sentralbanksjefen mot at myndighetene fortsetter å låne seg ut av krisen. Bernanke mener langsiktig stabilitet i statsfinansene er en forutsetning for å få til en sunn oppgang i amerikansk økonomi.

Les mer: - Vi må gjenopprette balansen

Bernanke står fortsatt på at amerikansk økonomi vil begynne å hente seg inn igjen i år. Men han advarer samtidig mot at veien tilbake til normaltilstand kan bli lang og krunglete, og at oppturen dermed ikke vil bli like rask som mange kanskje hadde håpet.

- Selv etter at oppturen kommer i gang vil den økonomiske aktiviteten trolig være under det langsiktige potensialet for økonomien, advarer sentralbanksjefen.

Rundt seks millioner jobber har forsvunnet siden begynnelsen av 2008. De siste økonomiske tallene fra arbeidsmarkedet tyder på at antall arbeidsledige vil fortsette å øke i de kommende månedene.

- Vi forventer at gjenopphentingen bare gradvis vil øke i styrke og at det vil ta lang tid før etterslepet i økonomien vil forsvinne. Spesielt tror vi at bedrifter vil være forsiktige med nyansettelser, og at arbeidsledighetsraten vil fortsette å øke i en tid, selv etter at den økonomiske veksten vender tilbake, sier Bernanke.

Les også: USA mistet nye 532.000 jobber

Frykter tilbakefall i finans
Aktiviteten i amerikansk økonomi falt med rundt seks prosent på årsbasis i fjerde kvartal ifjor og i første kvartal i år. Ferske tall viser nå at farten i den økonomiske nedturen kanskje er i ferd med å bremse opp.

Stabilisering av forbruket, i boligetterspørselen og i lagernedbyggingen spiller en nøkkelrolle i Bernankes prognose om at aktiviteten vil begynne å ta seg opp mot slutten av året. Sluttbrukeretterspørselen kan kanskje også bli støttet opp av penge- og finanspolitiske tiltak, og etter hvert vil også amerikansk eksport dra nytte av en stabilisering i den økonomisk aktiviteten ute.

.- En viktig forutsetning for vår prognose er imidlertid at den gradvise forbedringen i det finansielle systemet og de nært knyttede forholdene i kredittmarkedet fortsetter. Et tilbakefall i finanssektoren vil være tyngende for den økonomiske aktiviteten og kan forårsake at den begynnende oppturen stanser.

Lyspunkter
Forbruket, som falt markert i andre halvdel av fjoråret, har hatt en flat utvikling siden årsskiftet, og stemningen i forbrukersegmentet har tatt seg opp. I de kommende månedene vil husholdningenes kjøpekraft få et kraftig oppsving med stimulansepakken fra myndighetene, mener sentralbanksjefen.

- Likevel er det mange faktorer som vil veie tungt på forbruksveksten, blant dem er et svakt arbeidsmarked, nedgangen i aksjemarkedet, fallet i husholdningens formue over de to siste årene og fortsatt stramme forhold i lånemarkedet, sier Bernanke.

Den fallende aktiviteten i boligmarkedet har også vist tegn til å bunne ut de siste månedene. Salget av brukte boliger har vært stabilt siden slutten av fjoråret, og salget av nye boliger har vært stabilt de siste månedene. Begge indikatorene er likevel på svært svake nivåer. Byggingen av nye boliger har imidlertid vært på et minimum, noe som har bidratt til å redusere lageret av nye, usolgte boliger.

Tømmer lagrene
Samtidig er næringslivet er fortsatt svært forsiktig, og fortsetter reduksjonenen i arbeidsstyrken.

- På den mer positive siden har mange bedrifter klart å selge unna unønskede lagerbeholdninger som de opparbeidet seg gjennom den kraftige salgsnedgangen ifjor høst, sier Bernanke.

Nøkkeltall fra myndighetene tyder på at lagernedbyggingen økte i første kvartal, og derfor utgjorde en stor andel av nedgangen i brutto nasjonalprodukt i den aktuelle perioden.

- Etter hvert som lagrene blir bedre tilpasset omsetningen, vil bedriftene bli mer villige til å øke produksjonen, sier Bernanke.

Lave renter
I motsetning til den norske og flere andre europeiske sentralbanker styrer ikke den amerikanske sentralbanken pengepolitikken etter et konkret inflasjonsmål. Men i likhet med sine europeiske kolleger skal medlemmene i Federal Reserves styre bruke styringsrenten og andre pengepolitiske virkemidler slik at man oppnår en mest mulig stabil prisutvikling over tid.

Utsiktene til en langsom opptur i økonomien gjør at sentralbanken ikke tror at prisveksten vil ta av med det første. Dermed kan det være duket for et lavt rentenivå i lang tid fremover.

- Med slike omgivelser forventer vi at inflasjonen vil være lav, sier Bernanke.

Han viser til at produksjonsgapet vil være stort, og sett bort fra nylig oppgang i olje- og andre råvarepriser, mener han at kostnadspresset vil bli holdt nede.

- Som en konsekvens vil inflasjonen trolig bevege seg nedover i løpet av det kommende året sammenlignet med 2008. Men når det er sagt, vil de økonomiske forholdene og stabile inflasjonsforventninger begrense en ytterligere nedgang i inflasjonen, sier Bernanke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.