Etter å ha trodd at Norge vil klare seg fint gjennom finanskrisen, snur Statistisk sentralbyrå(SSB) og reviderer sine estimater.

Torbjørn Eika, forsker ved SSB sier nedgangen i norsk økonomi allerede har begynt, men at det ikke har slått ut i arbeidsledighet ennå.

- Vi har sett omslaget i at konsumet har gått ned. Vi vil ha nedgangskonjunktur i 2008, 2009 og 2010, sier Eika til DN.no.

Les mer: Raskere rentenedgang, større arbeidsledighet

Nesten ikke fall i boligprisene
Til tross for at omslaget kommer, er SSB langt mer positive på vegne av boligprisene enn et tilnærmet samlet kor av eksperter som har uttalt seg i media den siste tiden.

Les også: -Minst tre år med lave boligpriser

Les også: Advarer mot norsk boligboble

SSB er ikke enige i dommedagsprofetiene.

- Vi tror ikke på noe boligkrakk, sier Eika.

Fundamentalt bra
SSB estimerer boligprisfallet til 0,6 prosent i 2009. Eika trekker frem flere grunner til at boligprisene vil utvikle seg tilnærmet flatt, til tross for at boligmarkedet dømmes nord og ned.

- Husholdningenes økonomi er i utgangspunktet bra, ledigheten er lav og folks inntekter er ikke så ille, sier Eika.

Dermed mener SSB at det absolutt ikke er duket for noen kollaps av boligprisene. Eika presiserer likevel at SSBs estimater kun dreier seg om selveierboliger.

- Dette segmentet av markedet venter vi vil holde seg noe bedre enn resten av boligmarkedet, sier Eika.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.