- Jeg tror det blir tungt.

John Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim tegner et dystert bilde av utsiktene i bulk- og tankmarkedet ved inngangen til årets store shipping-begivenhet.

Denne uken er store deler av verdens shippingelite samlet til Nor-Shipping konferanse i Oslo.

Mange nye skip
- Jeg er mer håpefull på bulk en på tank. Det er kraftigere vekst i bulkmarkedet, sier Trøim til DN.no.

For tankmarkedet er det få tegn til bedring. Trøim viser til en dyster statistikk han skal vise frem fra scenen under et foredrag på Lillestrøm senere i dag.

- Oljeproduksjonen er opp seks prosent siden 2004 til 2013 og tankflåten er opp 60 prosent. Så enkelt er det vel egentlig, sier Trøim.

Resultatskrell for Golden Ocean
- En fantastisk restrukturering

Ser ikke muligheter
Han mener at de dystre utsiktene heller ikke byr på spesielt gode muligheter til oppkjøp for verdens største tankreder.

- Vi ser ikke mulighetene helt i øyeblikket. Vi kommer til å slite med ganske tung overkontrahering i mange år fremover.

- Kan det gi oppkjøpsmuligheter?

- Jeg tror det er alt for tidlig. Det tok ni år fra markedet knakk i 1973. Etter ni år var markedet opp med 1.000 dollar dagen.

- Hvor lang tid tar det denne gangen?

- Det tar ihvertfall mer enn et år eller to.

Gir gass
- Hva med LNG? Dere satser tungt der?

- Det ser mye bedre ut. Ordreboken er nede på under ti prosent og det er en vekst på 10-12 prosent i året. Nå har til og med amerikanerne fått mulighet til å eksportere gass og det kan bli spennende.

De siste ukene har Fredriksen gått tungt inn i gassmarkedet med flere nye skipsordre og en omstrukturering av rederiet Golar LNG.

- Vi har satset to milliarder dollar på dette de siste ukene, konstaterer Trøim.

Bruker tid på Seadrill
Men selv om Fredriksen fortsatt er blant de største rederne i verden, går mye av tiden med til riggselskapet Seadrill.

- Det er det største firmaet vårt. Vi har nesten fem milliarder dollar investert i Seadrill og det er det viktigste selskapet for oss, sier Trøim.

Les også:

<b>Varsler tank-comeback</b>

<b>- Tank? Det har jeg ikke stor tro på</b>

<b>- Jeg er møkkalei!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.