I vår økte en rekke norske banker sine utlånsrenter, til tross for at Norges Bank ikke gjorde noe som helst med sin styringsrente. Bankene forklarte renteoppgangen med nye kapitalkrav fra myndighetene.

Nordea Norge-sjef Gunn Wærsted var en av dem som i vår måtte forsvare at banken satte opp renten. I dag kunne hun presentere et overskudd for Nordeas norske virksomhet på 1,2 milliarder kroner på de tre månedene fra april til utgangen av juni.

Men til tross for milliardoverskudd kan ikke Wærsted love at rentene blir satt ned igjen med det første.

- Jeg tror vi skal være forsiktige med å så forventninger om det, sier Wærsted til DN.no.

Henter penger
I tillegg til at kundene har bidratt i form av høyere renter, har banken også hentet inn tre milliarder kroner fra aksjonærene for å styrke egenkapitalen slik at kan møte myndighetenes nye krav.

- Det koster å ha mye egenkapital, konstaterer Nordea-toppen.

Ifølge Wærsted har boliglånskundene grunn til å glede seg over dagens rentenivå.

- Det er noen få grupper som har tjent på finanskrisen, og boliglånskundene er blant dem. En kan på en måte si at det er boliglånskundene som har tjent på finanskrisen, sier Wærsted.

Fortsatt lave renter
Med lavere økonomisk aktivitet i verden har også rentenivået falt kraftig. Det har kundene fått glede av. Wærsted minner om at beste boliglånsrente var på 7,2 prosent i 2008. I dag, fem år senere, er beste rente på 3,8 prosent.

- Boliglånskundene betaler mye mindre i dag enn i 2008, sier Wærsted.

Nordea-sjefen forteller at folk nå må belage seg på høyere rente, og at det ikke er utenkelig at vi kan få en rente på opp mot 9 prosent. Hun understreker at hun selv måtte betale 17 prosent rente på sitt første boliglån.

- Fem år tilbake i tid var renten 3,4 prosent høyere enn i dag, det kan jo gi en viss pekepinn. Man bør ta høyde for at renten kan bli fire til fem prosentpoeng høyere enn den er i dag, sier Wærsted.

Skal opp
- Det er klart at det er en fordel for personkundene at rentenivået er så lavt som det er nå. Hver enkelt får glede seg over den lave renten så lenge vi har den, sier Wærsted videre.

Hun sier at mannen i gata nå må regne med at renten skal videre opp.

- Er du bekymret for rentenivået på 3,8 prosent, legg inn større margin, for vi skal opp, sier hun.

Les også:
Nordea bygger kjernekapital
Suksess med bankfilialer
Dette får 9 av 10 kvinner til å avslutte forholdet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.