Det er ikke sjelden at sentralbanksjef Øystein Olsen uttrykker bekymring for utviklingen i boligmarkedet, men det er oftest den heftige prisveksten han legger vekt på.

Under dagens foredrag i Fagforbundet var det imidlertid mangelen på boliger han var bekymret for.

- Det har vært bygget alt for lite, og ferdigstilt alt for få boliger i Norge, sier Olsen.

Mangler 20.000
Ved hjelp av en skjematisk fremstilling av antall fullførte boliger i forhold til befolkningsveksten (veksten i antall husholdninger) viser Olsen at det rett og slett ikke er nok boliger til å huse alle nordmenn.

- Det mangler rundt 20.000 boliger, sier Olsen.

- Det er et betydelig gap mellom antall fullførte boliger og utviklingen i behovet som følger direkte av folketilveksten. Denne forskjellen er slående, sier han.

Han mener dette er en grunnleggende ubalanse i boligmarkedet. Misforholdet tar utgangspunkt i situasjonen i hele landet, så presset er nok større i enkelte områder. Olsen viser også til at byggingen er på vei oppover.

Olsen viser blant annet til at den høye arbeidsinnvandringen, som på mange måter har vært en fordel for norsk økonomi, har økt behovet for boliger og bidratt til sterkere press i markedet.

Les også:

- Vi skal nok leve et høyt lønnsnivå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.