Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 1,5 prosent og passerer 400 poeng for første gang siden begynnelsen av august og den store finansuroen som preget markedene hele fjorårshøsten. Paris og Frankfurt stiger omtrent like mye, mens London er opp en halv prosent.

Lettelsesrallyet kommer etter at de gjeldstyngede eurolandene Italia og Spania torsdag formiddag gjennomførte fulltegnede obligasjonsauksjoner til overraskende gode renter. Italia fikk nær halvert renten på ettårige papirer i forhold til forrige måneds nivåer, og Spania solgte dobbelt så mange treårige obligasjoner som planlagt.

Les mer: Lettelse for Europas gjeldsslaver

- Det er dette man har ventet på. I dag var det litt avventende, men så kommer dette lettelsesrallyet når man ser at ting blir plassert til en OK rente. At Spania fikk plassert dobbelt så mye som de hadde søkt på er veldig positivt. Renten er ikke så god, men vesentlig bedre enn det man har sett i det siste, sier aksjestrateg Erik Fosland i Nordea til DN.no.

- Tilliten kommer tilbake
Han mener, som DNBs seniorøkonom Kyrre Aamdal, at likviditetstiltakene til Den europeiske sentralbanken i desember har mye av æren for at bankene er ute og kjøper obligasjoner som lenge har vært svært upopulære.

Les intervju med Aamdal her: - Et tegn på at ECBs strategi fungerer

Men Fosland øyner også en tiltakende optimisme i markedet – selv om han understreker at usikkerheten rundt den europeiske gjeldskrisen på langt nær er over.

- Det gir en god indikasjon på at både tiltakene fra ECB og tilliten kommer noe tilbake igjen i markedet. Det er en god start, men det er fortsatt en lang vei å gå. Det er nå det starter. Det skal refinansieres mange milliarder de nærmeste par ukene, understreker han.

- Driv i olje
Fosland forteller at Nordea nå er positive til aksjer, og ser spesielt gode kjøpsmuligheter på Oslo Børs.

- Vi har en kjøpsanbefaling, men vi er ikke ”skrikende kjøp”. Vi er kjøp med en noe avventende holdning. Det er såpass mye som skal skje de nærmeste ukene og månedene, forklarer Fosland.

- Men vi ser drivet i olje- og oljeservicesektoren. Med en oljepris på godt over 110 dollar fatet på Brent’en, så er Oslo Børs et ganske OK sted å være, såpass oljetung som den er.

Strategen tror Oslo Børs kan få ny støtte på 400 poeng

- Det har vært litt motstand rundt 400. Det kan være den nye støtten, hvis vi greier å stenge et par-tre dager over. 400 er jo et litt magisk nivå det, vi har ikke sett det på en stund, sier Fosland om det glade gjensynet.

Les mer:

<b>Børsen over 400</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.