- 2011 ble søt kløe selv om den sure svie tittet frem fra kulissene, oppsummerte Christian Ringnes i sitt årvisse foredrag under Citykonferansen idag.

Han pekte på at det var positivt at leiemarkedene steg, men at det var negativt at bankene ble vanskeligere å ha med å gjøre og at lånene ble en del dyrere.

- 2012 blir vanskeligere enn 2011, men takket være gode oljeinntekter og lav rente blir det ikke katastrofalt, mener eiendomsinvestoren.

- Her skal det skje et mirakel
I 2012 vil nybyggingen skyte kraftig fart, spesielt for kontor og bolig, slik at ferdigstilte arealer øker kraftig i 2012 og 2013, mener Ringnes.

- Her skal det skje et mirakel hvis ikke ledigheten i næringseiendom skal øke. Markedet klarer ikke å absorbere 350.000 kvadratmeter nybygg i nybygg i 2012.

Han peker på at det kommer mye nye boliger ut i markedet i Oslo, samtidig som igangsettelsen øker dramatisk. Han minner om at sist gang det ble bygget mye endte det med nedgang.

- Kanskje skyldtes det finanskrisen, kanskje skyldtes det byggingen.

Synes boliggjelden er potensielt skummel
Ringnes peker på flere forhold som bidrar til at folk ikke tror at boligmarkedet noen gang kan gå nedover igjen.

- Vi er rike, og har sterk befolkningsvekst , og Oslo er den byen Europa som vokser raskest i prosent. Men norsk økonomi er ikke lekker, hvis vi ikke ser på oljen. Oljen gir solide handelsoverskudd. Så skulle vi få lav oljepris, ville det se virkelig ille ut, men oljeprisen vil trolig holde seg, tror Ringnes.

Selv om Ringnes synes boliggjelden er potensielt skummel, konkluderer han med at det vil gå bra, enn så lenge.

- Men hvorfor er Norges Bank og finansministeren så bekymret for økningen i boligprisene? spør Ringnes, og svarer seg selv:

* Boligprisene har steget nesten ubrutt i 20 år, med et lite avbrudd under finanskrisen

* Boliglån utgjør nær 40 prosent av bankenes balanse

* Man trenger nesten ikke egenkapital

* Boliglån er husholdningenes klart viktigst finansieringskilde

* Husholdningenes gjeld har aldri vært høyere

* Banksektoren har lånt ut godt over halvparten av sin egenkapital til eiendomssektoren

- Hva kan få bomben til å springe?
- Høy gjeldsbelastning og økt vekst i boligprisene er en utfordring på sikt. Det er en liten bombe, dette her. Og hva kan få bomben til å springe? Betydelig økt boligproduksjon og redusert etterspørsel. Det er grunn til engstelse, men det går sikkert bra et år til. Eiendomsmarkedets sang og dans vil fortsette, men i slappere takt. For dette systemet er ikke helt i orden, sier Ringnes.

Les også:
Dette driver den norske boligprisboomen
- Bobler kjenner du igjen først etter at de sprekker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.