Motstanden mot oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er sterkest i Oslo. I Nord-Norge derimot, er det et klart flertall for oljevirksomhet, viser en spørreundersøkelse DN.no har fått utført. Per Terje Vold leder Oljeindustriens landsforening (OLF). Han har også merket seg at motstanden mot oljevirksmohet i nord, er størst på Østlandet.

- Vi har vært endel i Nord-Norge nå, og vi merker en positiv holdning og jeg vil også si at jeg føler at politikerne er klarere i sine meldinger i vår nordlige landsdel nå enn de har vært de siste årene. Det er ingen tvil om at ønsket om nye arbeidsplasser er helt dominerende når man snakker med ordførere og fylkesledere, det har forsterket seg. Jeg opplever egentlig at motstanden ikke først og fremst er lokal, men at det er i Oslo motstanden er sterkest mot oljevirksomhet i nordområdene. Det er et paradoks, sier Vold.

Han understreker betydningen av å høre på dem som faktisk bor i regionen.

- Jeg håper og tror at det man mener lokalt vil få betydning. De bor der oppe og sliter kanskje med fraflytting, men de skal fortsatt bo i landsdelen og de leter etter nye muligheter. Vi som olje- og leverandørnæring tilbyr nye muligheter, da er det et paradoks at man sentralt kan si nei til det. Jeg skjønner utmerket godt ordførerne som er bekymret for utviklingen i sin kommune nå som de har muligheten til å snu situasjonen. I dag er ikke områdene fra Bodø til Senja skikkelig integrert i norsk oljevirksomhet. Det fortjener landsdelen. For i et større perspektiv har i tross alt mer enn nok ressurser til å drive olje og gassvirksomhet i 40 år til.

- Kritikerne påpeker at oljevirksomhet ikke gir like store ringvirkninger lokalt i dag som la oss si for 20 år siden?

- Det har vært en utvikling i vår virksomhet og det må bygges rasjonelt og økonomisk. Vi har et behov for å illustrere ringvirkningene, og i Konkraft-arbeidet har vi gjort beregninger som viser at Lofoten og Vesterålen vil få 1000 til 2000 permanente arbeidsplasser fra den direkte olje- og gassvirksomheten. I tillegg har man alltid indirekte virkninger.

  Lederen av oljeindustriens egen interesseorganisasjon tror tilhengerne av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen vil vinne når Stortinget til neste år igjen skal vurdere åpning av områdene.

- Jeg tror at flertallet på Stortinget kommer til å vedta en åpning i området Nordland VII og Troms II. Der har vi siden 2006 jobbed med å tette kunnskapshull og der er nå grunnlag for åpning til stede. Så håper jeg også at de sier at Nordland VI-området kan åpnes, men der regner jeg med at konsekvens-analyser må ligge til grunn, sier Vold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.