- Ny velstand og vekst betyr at verden trenger mer energi.

Slik startet olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sitt innledningsforedrag på Norshipping-konferansen på Lillestrøm onsdag.

Stort potensial
I foredraget tok han et oppgjør med de som mener energiutfordringen utelukkende er negativ.

- Utfordringene er store, men potensialet er større, sier Borten Moe.

- Ofte ser man ikke på dette som en mulighet, men heller på hva som kan gå galt. Det er for lite optimisme på dette området i verden, argumenterer olje- og energiministeren.

I bunn og grunn skyldes imidlertid behovet for mer energi at stadig flere oppnår en høyere levestandard, mener Borten Moe.

- Mer vekst og velstand betyr at flere kan leve det livet vi lever

- Utvikling i Asia, deler av Afrika og i Sør-Amerika er fantastisk, sier Borten Moe.

Komplekst på tilbudssiden
Statoil-sjef Helge Lund peker på sin side på at etterspørselen etter olje- og gass har fortsatt å øke selv i en tid der vi har blitt nødt til å tilpasse oss en ny normal i verdensøkonomien, med stadige skift og sjokk.

- Befolkningsvekst og levestandard vil fortsette å drive etterspørselen. Bildet på tilbudssiden er mye mer komplekst, sier Lund.

Han peker på at nye, unkonvensjonelle energikildier, som skiferolje og -gass, ny teknologi er med på å endre bildet på tilbudssiden. Samtidig fører både flaskehalser i infrastrukturen og kostnadsinflasjon til utfordringer.

- Bunnlinjen er at etterspørselen vil fortsette å øke og at den vil bli dekket av en rekke ulike kilder, sier Lund.

Skal vokse mye
Statoil har selv et mål om å øke den daglige produksjonen fra to millioner fat i dag til 2,5 millioner dagen i 2020.

Det skal Lund få til ved å videreutvikle selskapet på tre områder.

- Vi skal ta maksimum verdi ut av den norske sokkelen, vi skal utvikle offshore-posisjoner utenfor Norge og vi har tatt en betydelig posisjon innen ukonvensjonelle ressurser, sier Lund.

Les også: Hun styrer 120 milliarder i shipping-lån

Dette er problemet ingen i shipping har svaret på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.