Både arbeidsledigheten og frobruket utvikler seg bedre enn fryktet, viser statistikk som ble lagt frem fredag.

Ifølge SSB økte detaljomsetningen med 1,8 prosent i mai, mens det var ventet en oppgang på langt mer moderate 0,3 prosent. Samtidig viste tallene for registrert ledighet fra Nav at brottoledigheten sluttet å øke i juni etter fire måneder på rad med oppgang.

Tar med det positive
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er likevel ikke overbevist om at tallene indikerer at det ikke kommer et omslag på gang i norsk økonomi.

- Tallene vi fikk nå får oss ikke til å snu i vårt syn på norsk økonomi. Men vi skal ta med oss det positive som tallene viser, sier Haugland til DN.no.

Hun tror fremdeles at norsk økonomi vil vokse mindre kraftig fremover og at Norges Bank derfor kommer til å kutte renten på møtet i september, selv om fredagens tall isolert sett ikke støtter dette.

- Vi mener fortsatt at vi kommer til å se at ledigheten trekker videre opp, sier Haugland.

Hun minner også om den kraftige oppgang i forbruket i mai kom etter en nedgang måneden før.

- Det ble en enda kraftigere oppgang enn vi hadde sett for oss, men hvis vi ser på andre kvartal, altså april og mai, under ett, og sammenligner med første kvartal så er vi 0,5 prosent over, sier Haugland før hun legger til:

- Det er ikke jubeltall dersom vi ser på den større tendensen. Det er en ganske moderat underliggende vekst fremdeles, sier Haugland.

Venter svakere vekst
Hun tror norsk fastlandsøkonomi vil vokse med 2,5 prosent i år og to prosent til neste år.

- Akkurat nå vokser norsk økonomi bra. Vi ser ikke noen krisetilstand i økonomien, sier Haugland.

- Det er ikke slik at kriseindikatorene slår ut, men vi ser at det er en svakere tendens hele veien som vi tror kommer til å fortsette. Vi er inne i et taktskifte for norsk økonomi og vi tror at takten kommer til å fortsette å gå ned i tiden fremover, men ikke på noen dramatisk måte, understreker hun.

Trekker ikke i retning av kutt
Seniorøkonom Katrine Godding Boye mener det imidlertid er for tidlig å si noe sikkert om det kommer en kraftig oppbremsing i norsk økonomi.

- Det er for tidlig å trekke sterke konklusjoner om at det er en veldig oppbremsing. Jeg er ikke helt overbevist, sier Boye til DN.no.

Hun mener dagens tall isolert sett ikke taler at sentralbanken kutter renten på september-møtet.

- Dette trekker ikke i retning av rentekutt i september. Det er på den sterke siden. Og så har man kronekursen som er en god del svakere en Norges Bank har ventet. Hvis den holder seg der så er det så langt ikke snakk om at det blir et rentekutt i september, sier Boye.

LES MER:

Lavere ledighet

Kraftig shoppe-hopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.