Børsras gir flere tvangssalg av belånte aksjer hos nettjenestene for aksjehandel. Men meglerne melder om økt interesse og nye kunder som vil kjøpe billige aksjer i påvente av at markedene stiger igjen.

- Det er jo salg på børsen. Og når det er salg så strømmer som regel kundene til, sier daglig leder Anders Skar i Nordnett Norge, som har i overkant av 50.000 kunder.

Nye kunder strømmer til
Han melder om 50 prosent flere nye kunder enn vanlig, tilsvarende 35-40 nye kunder hver dag i Norge i løpet av de siste tre-fire handelsdagene.

Forrige uke var den verste på aksjemarkedene siden finanskrisen, med svake amerikanske makrotall og fortsatt fokus på gjeldsproblemer i eurosonen. Nedgangen fortsetter denne uken etter at Standard & Poor's nedgraderte amerikansk statsgjeld på fredag. Oslo Børs har falt nesten 20 prosent siden forrige mandag.

- Når vi ser slike børsfall merker vi økt kundetilstrømning. Det er mange som ser børsen gå opp og som går glipp av oppgangen. De ser dermed mulighet til å gå inn når børsen faller, sier Skar.

Skandiabanken, som har 27.000 kunder, bekrefter tendensen. Produktansvarlig for aksjehandel Ole B. Larsen teller 450 nye kunder hittil i august, sammenlignet med 400 nye kunder for hele april, som var en rolig måned.

- Fortsetter det slik vil det bli fire ganger flere nye kunder enn vanlig denne måneden, sier han.

- Når de ser at alt går så dårlig er det mange som ser en mulighet. Det er mye lettere å få gevinst - men også mye lettere å gå på en smell, legger Larsen til.

Mer Bull enn Bear
Selv om handelen i overveiende grad består av nedsalg, preges den altså ikke av entydig pessimisme. Ifølge Larsen er det mest kjøpte papiret er Bull-fondet til Handelsbanken – altså av investorer som har tro på oppgang. Fondet sto for omtrent 18 prosent av omsetningen på mandag, mens 15 prosent ble satt på Bear-fondet, av de som mener markedet skal videre ned.

Begge netthandelsportalene opplever som markedet forøvrig mye større aktivitet i tider med store bevegelser i kursene. Skandiabanken melder om en omsetning på 180 millioner kroner på mandag, mot 100 millioner på en vanlig dag. Nordnet har de siste tre børsdagene doblet til tredoblet omsetningen i forhold til gjennomsnittet av alle andre handelsdager i år, ifølge Skar.

Norske gamblere
Både Skar og Larsen understreker at det finnes flere gamblere blant norske aksjeinvestorer enn for eksempel hos våre svenske naboer.

- I Norge ses det gjerne på som spekulasjon. Det svenske markedet er det mest modne. De har et helt annet forhold til det å spare i aksjefond. De er vel på verdenstoppen. Tyve prosent av befolkningen eier aksjer, mens det er syv prosent i Norge, sier Skar.

- I Sverige arver man Ericsson-aksjer av foreldrene sine, sier Larsen lattermildt.

- Ingen panikk
Men Skar i Nordnet understreker at han ikke sporer noen tegn til panikk, selv om det er stor overvekt av nedsalg i handelen.

- Det er ingen panikk blant de private investorene. Det virker som det er rasjonelle valg - man følger langsiktig strategi. Det er også flere kunder som har kjøpt i disse dager, selv om salgssummen totalt sett er veldig mye større.

Ny knekk på europeiske børser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.