General Motors bekrefter tirsdag at Koenigsegg har trukket seg fra kjøp av Saab.

- Dette er fryktelig trist. Vi har en masse avtaler og hele prosessen med å få avtalen på plass med de seks aktørene som er involvert har tatt for lang tid. Vi har tydeligvis ikke vært flinke nok til å si fra at mens vi har holdt på med denne prosessen, så dør Saab, sier Bård Eker til DN.no.

- Vi hadde for oss selv satt som deadline 30. november for å kunne ta igjen det tapte og gjennomføre businessplanen, men vi ser nå at vi ikke har mulighet til å gjennomføre den. Differansen er blitt for stor, det er for mye å ta igjen, sier Eker til DN.no.

- Så er du med dette helt ute av Saab, er det ingen måte å få dette tilbake på skinner?

- Dette er ikke noe vi gjør for å si "se her gutter, nå må dere få ut fingern". Dette er endelig for vår del. Det er kjipt, bittert og trist, ikke minst for Saab. Jeg synes synd på de ansatte i Saab som vi har jobbet tett med de siste månedene og vi er blitt godt kjent med bedriften. Men når vi ser at dette ikke går, så må trekke oss.

GM beklager
- Vi er åpenbart veldig skuffet over avgjørelsen om å trekke seg fra Saab-kjøpet, sier GMs toppsjef Fritz Henderson i en pressemelding.

- Mange har arbeidet hardt over flere måneder for å skape en bærekraftig plan for Saabs fremtid ved å selge merket og produksjonen til Koenigsegg Group AB. Gitt den bråe endringen, vil vi bruke de neste dagene på å vurdere situasjonen og anbefale hva vi skal gjøre i neste uke.

Da DN.no snakket med Bård Eker for 14 dager siden fortalte han at de jobbet med fullt fokus og bare ventet, og på spørsmål om han fryktet GM ville "ta en Opel" på dem, benektet han dette.

Nå er det altså Koenigsegg som "tar en Opel" på GM.

Legges ned
GM vurderer om Saab-merket med dets fabrikker nå skal legges ned, sier en person med kjennskap til GMs planer til nyhetsbyrået Bloomberg. Eker frykter også at dette blir enden på visa for det svenske industrieventyret.

- Nå er vi ute av Saab-avtalen, så du må spørre GM om det, men jeg er fryktelig, fryktelig redd for at det er sannheten, sier Eker til DN.no.

Bekrefter brudd
- Vi beklager at vi etter seks måneders intensivt og målrettet arbeide har kommet til den smertefulle og vanskelige avgjørelsen at vi ikke kan gjennomføre kjøpet av Saab Automobile, sier gründer Christian von Koenigsegg i en pressemelding.

Han sier at Koenigsegg har hatt som mål å få avtalen i land i løpet av høsten, men det har vært veldig mange parter innblandet som alle måtte godkjenne avtalen. Forsinkelsene har medført stor risiko og usikkerhet, mener han.

Til DI.se sier han at det ikke er anskaffelsen av kapital som har vært problemet.

- Så lenge vi ikke kan se noen nøyaktig deadline for når avtalen kan være klar, kan vi ikke risikere Saabs, GMs eller andres tid og penger, sier Christian von Koenigsegg til svenske E24.

- Saab blør for hver dag som går. Hadde vi hatt en klar deadline hadde det vært en annen sak, sier Koenigsegg ifølge E24.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.