- Når alle er sikre, og alle er optimister, det er da man skal være redd, sier Falnes til DN.no.

Forvalteren har akkurat lagt bak seg et «akseptabelt» år.

Fondet hans, Skagen Global, med over 30 milliarder plassert i selskaper over hele verden, slo Morgan Stanleys verdensindeks med en knapp prosent med en avkastning på 10,6 prosent i fjor.

Enda bedre kunne det ha vært om ikke brasilianske myndigheter endret rammebetingelsene for kraftselskapet Eletrobras, noe som resulterte i saftige innhugg i Skagens tre hovedfond, ifølge ham.

Flere milliarder på ti år
Hyggeligere er det imidlertid med elektronikkgiganten Samsung. Selskapet har på rekordtid vokst fra å være en i mengden til å innta tronen blant smarte tv-er og mobiltelefoner, og er fondets største investering.

Skagen, som investerte i selskapet for mer enn ti år siden da vestlige investorer flyktet under Asia-krisen og Nokia var kongen på haugen, har tjent ”flere milliarder kroner” på investeringen hittil.

- Det er et betydelig beløp, sier Falnes.

Forvalteren er svært positivt overrasket over Samsungs utvikling og berømmer selskapets vilje til å satse på forskning og utvikling. Han tror likevel ikke toppen er nådd.

- Til tross for at aksjekursen har gått eventyrlig bra de siste ti årene så er aksjen fortsatt rimelig priset, sier han.

Må fortsette utviklingen
Det er likevel ingen garanti for at Skagen-fondene kommer til å eie aksjen på lengre sikt. Selskapet må fortsette utviklingen, påpeker forvalteren.

- Det er ikke gitt at vi er store eiere i Samsung om tre år eller fem. Her gjelder det å følge med. Skjer det ting som gjør oss veldig usikre om de velger rett strategi fremover, og som gjør at vi tror at det er større risiko for feilgrep og kan lide samme skjebne som Nokia, da må vi ta affære, sier han.

Skagen Global er mest eksponert mot bank og finans (19,2 prosent), deretter følger informasjonsteknologi (15 prosent), kapitalvarer/service/ transport og energi (14,7 prosent).

Populære - og dyre
Falnes tror fordelingen vil holde seg også for 2013, og hans tommelfingerregel er at ingen enkeltsektor skal utgjøre mer enn 20 prosent. Defensive konsumaksjer, som utgjør kun 3,8 prosent av fondet, er imidlertid blitt svært populære og for dyre, påpeker forvalteren.

- Selskaper som ligner obligasjoner og som har de samme karakteristika, der det ligger en klar forventning om inntjeningsforbedringer prises veldig høyt. Ikke så høyt som på nittitallet da det også var en stor boble i den type selskaper, som Coca-Cola, Johnson & Johnson. Det er først og fremst i den sektoren vi har problemer med å finne gode, billige investeringer, sier han.

LES OGSÅ:

Her er Skagen-sjefens største bekymring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.