- Den amerikanke økonomien er i resesjon. Det er på tide å ta hodet ut av sanden, tørke av støvet og omfavne konsekvensene, mener Albert Edwards i Société Générale.

De siste årene har den britiske strategen fått stjernestatus i finansdistriktet City i London. Mens andre spådde aksjekursene videre opp på en stadig voksende global velstandsbølge, advarte Edwards mot deflasjon, boligboble, råvarebobler, kredittboble og global økonomisk nedgang.

I sin seneste analyse, Global Strategy Weekly, skriver stjernestrategen det ingenting er sikkert, men for han ser det allerede ut til at den amerikanske økonomien har startet en tilbakegang.

Les mer:
Tørken i USA blir verre og verre
Ukens viktigste tall: - For vissent til å få ledigheten videre ned

- Kan rive porteføljen din i filler
- Det vil ikke nødvendigvis vise seg om dette stemmer på mange måneder, men innen den tid vil de fleste økonomer unngå å forutse dette (igjen!), og fortsette å være positive og spå en snarlig oppgang, skriver Edwards.

Han mener vi fortsatt må holde et godt øye med den økonomiske situasjonen i Kina og USA, og ikke bli distrahert.

- Disse landene er elefantene i rommet. Eurosonen derimot er en værfast hvalross som ligger og kaver på tørt land. Men både hvalrossen og elefanten har en ting til felles. De har begge støttenner. Disse støttennene kan rive porteføljen din i filler i løpet av de neste 12 månedene, advarer seniorøkonomen.

- Resesjonen er rett rundt hjørnet
Det bør ikke være noen overraskelse for noen at USA er tilbake i resesjon, mener den britiske strategen. Denne gjenopprettelsesprosessen startet offisielt i juni 2009 og er allerede 36 måneder gammel, skriver han.

- Ifølge NBERs (National Bureau of Economic Research) komité Business Cycle Dating er den gjennomsnittlige varigheten 42 måneder på de 33 tilbakegangene som har vært siden 1854. Men her inngår også tre gjeldsdrevede tilbakeganger som varte 95 måneder i snitt. Ekskluderer man disse tre og ser på de 30 gjenværende tilbakegangene i perioden, varte de 36 måneder i snitt, skriver Edwards, og konkluderer:

- Faktisk, gitt at USA er i en post-boble-økonomi som nedtrappes, er en resesjon trolig langt på overtid, skriver Edwards.

Les også:
- Den nåværende krisen er bare oppvarming
Spanske og italienske renter faller kraftig
IMF: Hellas-samtaler vil vare til september
- Tomme tønner ramler mest, eller?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.