Flere Norske eiendomsselskaper har begynt å åpne mini-hoteller med Airbnb.

Dagens Næringsliv skriver tirsdag om hvordan Singh Eiendom i Bergen nå leier ut 20 av sine 180 rom i Bergene på fulltid via Airbnb.

NHO Reiseliv, som representerer hotellbransjen, mener eiendomsfirmaene omgår eiendomsreguleringen og gjør noe ulovlig.

LES MER: Norske selskaper surfer på toppen av delebølgen

LES MER: NHO reiseliv: Innfør maksgrense på seks ukers Airbnb-utleie

Beskyldes for skattesvik

Direktør Kristin Krohn Devold (51) i NHO Reiseliv, som representerer hotellbransjen, går også langt i å hevde at Airbnb-uteleie er blitt et skalkeskjul for en svart økonomi.

– Globalt består nå 60 prosent av Airbnb-markedet av såkalte kommersielle aktører, ikke folk som leier ut rom i en bolig de selv bor i. De fleste driver svart, men er like skattepliktig som vanlige hotell, sier Devold.

Det får direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse (43) i IKT-Norge til å reagere:

– Det er fascinerende. Det er noen som begynner å snakke om svart økonomi hver gang de møter nye nettjeneste som Airbnb. Det er ikke noe nytt i at privatpersoner leier bort ting de eier. Dette har vi gjort til all tid uten hjelp av internett. Likevel går ingen og spekulerer i at alt det er svart arbeid av den grunn. Det er proteksjonisme av verste sort, sier han.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Gorm K. Gaare
Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)

Mulig maksgrense på uteleie

NHO Reiseliv bringer en rekke forslag til regulering av utleie gjennom Airbnb på banen (se faktaboks). Waterhouse mener man går altfor langt.

– Det er klart at hvis noen i praksis driver et hotell, men bare styrer unna masse regulering, så er det noen gråsoner der det er viktig å sjekke. Samtidig sier jeg ikke at det er sikkert at de gjør noe galt, sier han.

Og fortsetter:

– Men NHO Reiseliv går i praksis ut og sier at jeg ikke skal kunne leie ut et ekstrarom når de vil gjøre det så vanskelig.

Waterhouse mener NHO Reiseliv stikker kjepper i hjulene for norsk boligpolitikk, «som er tuftet på at folk leier ut hjemmet».

– Vil du og jeg leie ut et rom hjemme, skal vi få lov til å gjøre det uten å dynges ned med masse forskjellige reguleringer som er ment for hotelldrift. Og selvfølgelig skal vi betale skatt på det, sier Waterhouse.

Og legger til:

– Det er som om hestedrosjeeierne vil ha tilbake veiene fra drosjene. 

Les mer om hvordan flere norske selskaper surfer på toppen av delebølgen

Inkeys-gründer Magnus Kristiansenhar også startet en bedrift som hjelper de som skal leie ut leiligheten sin på Airbnb.
Inkeys-gründer Magnus Kristiansenhar også startet en bedrift som hjelper de som skal leie ut leiligheten sin på Airbnb. (Foto: Gunnar Blöndal)

Vil ta jobber hjem til Norge

Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Vil ta jobber hjem til Norge
Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere å finne billige frilansdesignere i Norge.
01:17
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.