Næringslivet på fastlandet får skattelette på 3 milliarder kroner mens oljeindustriens betingelser strammes inn, varsler regjeringen.

- Utgangspunktet for dette er at det går bra i norsk økonomi, men målet er å hindre at vi opplever ny tilbakegang, sa statsminister Jens Stoltenberg da han innledet pressekonferansen søndag.

Mens Oslo-folk ellers stakk hodene ut for å nyte strålende sol kalte Norges statsminister og finansminister Sigbjørn Johnsen inn til pressekonferanse om "viktige endringer i norske bedrifters rammebetingelser".

Stoltenberg advarte mot å lene seg tilbake og tro at ikke også Norge kan bli rammet av nye kriser.

- Det er viktig at vi ser etter varssellamper og handler i tide, sa Stoltenberg.

LES: Dette er tiltakene

Ser varsler nå
- Det er to varsellamper som blinker, sa Stoltenberg.

Den ene lampen er todelingen i norsk økonomi.

Norsk økonomi er preget av en todeling, der næringer som er knyttet til olje - og gassindustrien går så det suser mens andre grener av næringslivet sliter med tøff konkurranse fra utlandet og sterk krone. Dette er særlig alvorlig for tradisjonell industri som treforedling. Forrige mandag la regjeringen frem en krisepakke nettopp for treforedlingsindustrien.

- Hittil har ikke todelingen ført til økt ledighet, men jeg gjentar - vi må handle i tide! sa statsministeren.

Sikre velferden
Den andre varsellampen Stoltenberg ser er at skattegrunnlaget ikke er som han skulle ønske.

- Det handler om forvitring av skattegrunnlaget. Dette er et internasjonalt problem, men vi ser det også i Norge, sa Stoltenberg.

Han er bekymret over at internasjonale selskapers tilpasninger til skattesystemer gjør at skattegrunnlaget krymper.

- Vi så det blant annet i Storbritannia, hele Starbucks betalte mindre i skatt enn en enkelt kaffesjappe, sa Stoltenberg.

Dette gjør at grunnlaget for velferden forvitrer, sa statsministeren.

- Nå tetter vi det hullet.

Før krisen treffer
Stoltenberg innledet pressekonferansen med å si tiltakspakken vil fremme veksten i norsk økonomi, og bidra til å dempe todelingen.

- Det vi gjør med denne pakken er er både å møte varsellampen som handler om konkurransekraften til konkurranseutsatt industri, og den som handler om forvitring av skattegrunnlaget, sa Stoltenberg.

- Og vi gjør det før krisen treffer.

Samlet ansvarlighet
Stoltenberg la også vekt på at tiltakene som blir presentert i dag kommer i tillegg til tre andre.

- Tiltak nummer en mot todeling er en ansvarlig finanspolitikk, tiltak nummer to er samarbeid som sikrer ansvarlige lønnsoppgjør, og tiltak nummer tre er en aktiv næringspolitikk, sa Stoltenberg.

Han viste blant annet til at regjeringens oljepengebruk historisk ligger på like over tre prosent, godt under "streken" på fire prosent.

Les også: Regjeringen strammer inn skattereglene for oljebransjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.