USA meldte nylig om en vekst i brutto nasjonalproduktet på 3,5 prosent, noe som antyder at den mest alvorlige resesjonen siden Den store depresjonen på 1930-tallet snart er over.

Men sannheten er at den amerikanske økonomien er verre stilt enn det tallene tyder på, skriver professor Nouriel Roubini ved Stern School of Business i New York i en gjestekommentar i Dagens Næringsliv.

USAs småbedrifter sliter. Husholdningene er rammet av en reell ledighet på mer enn 17 prosent og lokale myndigheter kutter kostnader. Justert for disse faktorene, vil veksten i BNP ifølge Roubini snarere være to prosent enn 3,5 prosent.

To økonomier
Professoren mener man i USA kan snakke om to forskjellige økonomier. En liten økonomi, som sakte, men sikkert bedres. Og en større, som inkluderer alt av småbedrifter, som fortsatt er inne i en dyp og vedvarende nedgang.

Totaleffekten på arbeidsinntekt er også mer alvorlig enn det jobbtapene alene antyder, da mange av de tapte arbeidsplassene i for eksempel bygningsarbeid, finans, industri og service antagelig er borte for alltid, ifølge Roubini. Nye undersøkelser viser i tillegg at opp til 25 prosent av alle amerikanske arbeidsplasser kan bli outsourcet, og derfor vil en stadig økende del av alle arbeidsdyktige ha mindre sjanse for å finne lønnet arbeid. Samtidig vil arbeidsledigheten holde seg på et høyt nivå, i lengre tid enn i tidligere nedgangstider.

Roubini peker også på kredittmarkedet som en faktor som må vurderes. Småbedrifter sliter med gjelden og går konkurs, samtidig som private husholdninger med millioner av svakere og fattigere låntagere misligholder boliglån, kredittkort, billån, studielån og andre typer forbrukslån.

-Risikerer konkurs
Profesoren mener også at offisielle tall fra de siste månedene som antyder en økning i detaljhandelen hovedsaklig inkluderer tall fra de største utsalgsstedene, og ikke fanger opp det synkende salget i hundretusenvis av små butikker og bedrifter.

USAs myndigheter øker budsjettunderskuddet, og Roubini hevder i sin artikkel at mange lokale myndigheter i fattigere deler av Amerika risikerer å gå konkurs hvis ikke de føderale myndighetene gir dem økonomisk hjelp.

- Selv om USA teknisk sett nærmer seg slutten på en alvorlig nedgangstid, er store deler av Amerika på randen av en nesten-depresjon. Det som ved første øyekast kan virke som slutten på finanskrisen, er kanskje ikke det likevel. Noe mange amerikanere stadig opplever, avslutter Roubini sin artikkel.

Se video fra Nouriel Roubinis Oslo-besøk i januar i år:




Roubini: - Vi lager et større monster

<b>Dr. Doom frykter ny nedtur</b>

<b>Det store bokstav-veddemålet </b>

- Jeg har ikke vært mer bearish på et år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.