Dagens duellanter:

  • Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)
  • Nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøstiftelsen Zero

Dagens duellspørsmål:- Blir europeisk klima reddet av en større energiandel fra norsk gass?

Lien: - Vi har aldri eksportert mer gass enn i 2012, og 2013 ligger vi an til å bli største eksportør til Europa for andre året. Det går som en kule, for å si det mildt, og slik kommer det til å fortsette.

Kaski: - Vi glemmer at EU ikke har vedtatt litt lavere utslipp, men nullutslipp, fra kraftsektoren i 2050. Det er etter det målet de nå legger opp klimapolitikken, som i stor grad består av fornybar energi.

Vanskelig å tjene penger
Lien og Kaski er egentlig enige om overraskende mye. De mener begge at vekst i fornybar energi er et gode og en nødvendighet, at kvoteprisen må bli høyere og at vi skal gå i retning av et lavutslippssamfunn. Men effekten av dette på norsk gassproduksjon er de langt fra enig om.

Lien: - Jeg satt her og ladet kanonene, men du er jo enig i at gass har en rolle å spille i dette systemet her.

Det viser seg raskt at han fjernet kruttladningen for tidlig.

Kaski: - Gassen kommer til å ha en mye mindre rolle enn i dag. Det kommer til å bli vanskelig å skape en forretningsmodell for norsk gass. Gass er ikke en klimaløsning. Man må se at det er forskjell på de norske interessene i å være en gassleverandør og hva som er i europeisk interesse i å bli både selvforsynt med ren energi og kutte utslipp så mye som mulig.

Lien: - Det der er jeg helt uenig i. Vi har sterke kunder for gassen vi har i Norge i lang, lang fremtid. Gassen spiller en viktig rolle i kampen for å redusere utslipp. Problemet kan heller komme til å bli at vi ikke klarer å levere nok gass til Europa, gitt at deres egen produksjon faller.

Uavhengig av været
Salgsargumentet norske gassprodusenter ynder å bruke overfor Europa er at i et energisystem med mye fornybar kraft som er ferskvare i nettet, og må brukes når solen skinner eller vinden blåser, trenger man kraftkilder som kan fylle inn når det er skyet og vindstille.

Lien: - Det er selvfølgelig mye bedre at den effektbalansen er levert av norsk gass enn av kull som har dobbelt så høye CO2-utslipp.

Kaski: - Gass er ikke en klimaløsning. Man må se at det er forskjell på de norske interessene i å være en gassleverandør og hva som er i europeisk interesse i å bli både selvforsynt med ren energi og kutte utslipp så mye som mulig. Europa vil også være opptatt av økonomi, og i dag betaler Europa mer for import av energi enn de får inn på de produktene de bruker den energien til å produsere.

Uenige om EUs kvotemarked
DN:- Hvordan skal man stoppe veksten i kull, som har ført til økte utslipp i blant annet fornybarkjempen Tyskland?

Lien: - Det mener vi at vi har svaret på. Vi mener at ETS, karbonprissystemet i EU, vil stoppe kull. Det vil gi energieffektivitet, ny fornybar og flytte kull til gass.

Kaski: - ETS er ikke tilstrekkelig når man vil få til det skiftet av energisystemer, og det vil det heller ikke være for det utvikler ikke ny teknologi. Det vi ønsker på kull, er at man kan få grenser for hvor høye utslipp du kan ha fra kraftverk i Europa. Det er allerede på plass i Canada og USA.

DN:- Ville du investert penger i et gassfelt i Barentshavet med første produksjon i 2040?

Lien: - Ja. Absolutt.

Kaski: - Nei overhodet ikke. Å få lønnsomhet i gass i Barentshavet i et scenario der du har lavere etterspørsel etter fornybar energi, det tror jeg ikke vi greier i 2040.

Lien viser til at det er stor interesse fra oljeselskapene, også europeiske selskaper som følger den politiske utviklingen i EU tett.

Lien: - De gutta kan regne. Vi ser at interessen for å delta i Barentshavet er stor, og jeg har full tiltro til at vi skal klare å åpne opp en ny region, for olje og gass der.



Dette er den andre i en serie dueller om energiutfordringer her hjemme og internasjonalt.

Gårsdagens duell: Statoil-direktør Jon Arnt Jacobsen og oljeservicegründer Ståle Kyllingstad: Er det større risiko for overskridelser og forsinkelser ved å bygge offshoreinstallasjoner i utlandet enn i Norge? LES MER: - Kan ikke leve på luft og kjærlighet



Les også:

«Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen»

Venter nedtur i boligmarkedet: - Dette er sunt, ønsket og naturlig

<b>- Det er ingen krise</b> <b>- Det er ingen krise</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.