- Det er nesten ingen eksempler i verdenshistorien på land som er blitt rike så fort og som det har gått godt med. Det har stort sett gått skikkelig gærent, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

- Skikkelig gærent! bekrefter investor Stein Erik Hagen.

Dagens Næringsliv har invitert næringsminister Trond Giske, NHO-president og Telenor-direktør Kristin Skogen Lund, Orkla-styreleder Stein Erik Hagen, tidligere toppsjef Åse Aulie Michelet i Marine Harvest og Umoe-eier Jens Ulltveit-Moe til å snakke om de store spørsmålene. Sammen utgjør de årets utgave av DNs julepanel.

Giske: - Det var italienerne som ble rike på Spanias rikdommer fra Sør-Amerika, for spanjolene sluttet å produsere.

Ulltveit-Moe: - Olje er djevelens ekskrement!

Giske: - Klarer vi det, med handlingsregel, med oljefond .

Michelet: - . innovasjon.

Giske: - Og utdannelse. Klarer vi det, så vil det være .

Ulltveit-Moe: - . helt eventyrlig!

Giske: - Helt enestående!

Ulltveit-Moe: - Pensjonsreformen og handlingsregelen er helt glitrende, særlig handlingsregelen. At en politikergruppe selv setter på seg håndjern, er meget imponerende.

Giske: - Vi kan kanskje tro at boka til Einar Gelius er det viktigste som skjedde i 2010, men pensjonsreformen kommer til å fremstå som Stoltenberg-regjeringens største bidrag.

Skogen Lund: - Men her kommer et horn i siden: Vi må sørge for å bruke handlingsregelen etter intensjonen, nemlig å investere i fremtidig verdiskapning, ikke i økt forbruk.

Michelet: - Som infrastruktur og innovasjon. I England er det kommet et nytt forslag som heter «patent box». Ideen er å gi skattelettelser til selskaper som velger å patentere og produsere i England. Vi må få til mer innovasjon, ha god utdannelse, vi må tørre å satse på de beste, heie det frem.

Giske: - Den mest brukte setningen i politikken er: «Det er en skam at . i verdens rikeste land». Vi snakker sjelden om hvordan vi skal forbli verdens rikeste land.

Hagen: - I Kina går de inn og satser på enkelte næringsklynger med stor suksess.

Michelet: - Vi må satse mer på fisk og oppdrett. Det er en fantastisk næring. Jeg er veldig bekymret over at man bruker for mye lusemidler som fisken blir resistent mot. Det har ikke vært gjort god nok jobb på forsknings- og utviklingssiden. I tillegg må næringen industrialiseres mer. Nå består næringen av veldig mange aktører. Det gjør koordinering av brakklegging - at man fjerner all fisk i et område for å la det hvile - veldig problematisk. Her må det skje noen endringer. Da kan denne næringen være dobbelt så stor om ti år.

Skogen Lund: - Jeg skal ikke være noe hylekor. Men det er blitt 100.000 flere uføre siden starten av 90-tallet. Det har gått gæren vei.

Ulltveit-Moe: - Dette får vi ikke endret før det er skjedd en krise, som med Gro da bankene gikk om kull. Da ble det strammet inn. Settingen nå er helt umulig. Da blir man ikke gjenvalgt som politiker. Dette er et symptom på hvor søkkrike og vellykkede vi er.

Skogen Lund: - Vi trenger «pensjonsreformer» på flere områder. Vi er nødt til å gi bedre incentiver til å arbeide.

Giske: - Vi kan ikke leve på første klasse uten samtidig å øke produktiviteten, utvikle kunnskap og teknologi, gjøre noe med uføretrygd og sykefravær. Vi kan ikke leve av oljefondet. En av syv kroner på statsbudsjettet kommer fra oljefondet. Seks av syv kroner tjener vi her hjemme. Det må vi aldri glemme. Jeg blir av og til spurt: «Hvorfor lykkes sosialdemokratiet så godt i Norge og så dårlig i Sverige?» Jo, fordi i Sverige er man mye mindre omstilt. Vi startet omstillingen mye tidligere.

Ulltveit-Moe: - Men husk at den borgerlige perioden på 80-tallet var med på å fornye også Ap. Det skiftet løste opp det norske samfunnet.

Giske: - Kampen mot nybakt brød på lørdager er nok ikke arbeiderbevegelsens stolteste øyeblikk.

Ulltveit-Moe: - Men så kom Gro, og alt dette har ført til et veldig bra samfunn.

Giske: - Nøkkelen er omstillingsdyktighet, og evne til å begynne i tide.

Skogen Lund: - På slutten av 70-tallet var det regnet som mye kulere å jobbe i Jernbanen enn i Televerket. Men tenk hva som har skjedd med Telenor siden - og NSB, for den saks skyld.

Giske: - Det handler ofte om rette mennesker på rett sted til rett tid. For NRK var det en vesentlig suksessfaktor at kanalen ble utfordret av TV 2 og måtte omstille seg.

Skogen Lund: - Vinmonopolet er et eksempel på vellykket statlig eierskap uten konkurranse. Det handler mye om klare mandater og god ledelse.

Giske: - Der har det også vært omstilling, faglig dyktighet og butikker.

Hagen: - Ja, sånne selvbetjeningsbutikker. Og rådgivning. De er fantastisk på det, hvis man ringer og spør. Det må ha noe med personene å gjøre.

Dette er kun et kort utdrag fra en lengre artikkel i Dagens Næringsliv fredag 24. desember. Hele saken med DNs julepanel kan du lese i dagens papirutgave. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.