Oljeproduksjonen faller fortsatt og det haster med å ta et krafttak for å få opp oljeressursene i de store feltene. Mangel på beslutninger hos rettighetshaverne kan føre til at økonomisk lønnsomme ressurser går tapt, skriver Oljedirektoratet i forbindelse med presentasjonen av Sokkelåret 2009.

- For felt i produksjon er det nødvendig å ta et krafttak for å hindre at olje går tapt, sier oljedirektør Bente Nyland på presentasjonen.

- Det er en særlig utfordring dersom prosjekter på felter som er i drift utsettes. Beslutningene må tas i løpet av de neste fem til ti årene for at ikke oljen skal være tapt for alltid, sa hun.

Oljedirektoratet er derfor opptatt av at når oljeselskapene forlater et felt, så ligger 54 prosent av oljen fremdeles igjen i feltene.

- Kun én prosents økt utvinningsgrad kan gi samfunnet netto inntekter på 100-150 milliarder kroner. Produksjonen erstattes i for liten grad av nye reserver, sier Nyland.

- Produksjonen ikke kommer av seg selv. Oljedirektoratet trykker på for at oljeselskapene setter i gang tiltak for å øke utvinningen fra eksisterende oljefelt. Dette er en god måte å forvalte ressursene på, og det god samfunnsøkonomi, sier oljedirektør Bente Nyland.

Av myndighetenes mål om en reservetilvekst på fem milliarder fat olje i perioden 2005-2015 ble 402 millioner fat olje bokført som nye reserver i 2009. Status for målet i 2015 er en tilvekst på 1,85 milliarder fat olje.

Les også: Oljeprisene ned for femte dag på rad