Før helgen var to av tilsynets inspektører på oppfølgingstilsyn på tomten på Lekerøya der Eigil Stray Spetalen pusser opp et gammelt båtbyggeri for å gjøre det om til fritidsboliger.

Overingeniør Alf Helgeland sier til Agderposten at det som møtte Arbeidstilsynet var sjokkerende. Han mener luften i lokalene hvor de litauiske arbeiderne bor er til å kaste opp av, at forholdene på arbeidsplassen er helsefarlig og at det jobbes 10-timers arbeidsdager for 500 kroner dagen.

- Dette er noe av det groveste vi har sett når det er satt i system. I nyere tid er dette det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir. Her utnyttes mennesker på det groveste. Alle ingrediensene for å kalle dette sosial dumping er til stede. Det er rett og slett trist, sier Helgeland til Agderposten.

- Helt ukjent
Daglig leder Jan Petter Jørgensen i selskapet Norlitalda som har engasjert arbeidskraften til byggearbeidet på Lekerøya stiller seg uforstående til påstandene.

- Dette er helt ukjent for meg. Fellesforbundet var på øya for 14 dager siden, etter det har jeg ikke hørt noe om dette før jeg får opplysningene nå, sier Jørgensen.

Investor Eigil Stray Spetalen, bror til den mer profilerte Øystein Stray Spetalen, forteller til lokalavisen at han er sjokkert over uttalelsene fra Arbeidstilsynet. Han mener de ikke har noen rot i virkeligheten.

- Dette er bare tull. Jeg har ansatt en mann som skal se etter at HMS blir fulgt til punkt og prikke. Jeg fatter ikke dette, sier en opprørt Spetalen som legger til at han selv er ute på øya en gang i uken for å kontrollere at lover og regler blir fulgt.

Byggeleder Tim Barth, som er ansatt av investoren, sier at han ikke kjenner seg igjen i uttalelsene til Helgeland. Han understreker at han selv bor og sover på Lekerøya fra mandag til onsdag og at han også lager mat der.

Kan bli politianmeldt
I følge Arbeidstilsynet er det helseskadelig å jobbe der. Dessuten mener tilsynsmyndighetene at de endringene som er gjort siden forrige besøk kun har vært for å tilfredsstille dem, og ikke arbeiderne som bor der.

Nå vil Jan Petter Jørgensen fra Norlitalda dokumentere overfor tilsynet at litauerne får like godt betalt som andre nordmenn på tarifflønn. Selskapet har frist til i dag med å overleverer kopier av lønnsslippene til samtlige som jobber med oppussingen. Dersom fristen ikke overholdes, vil Arbeidstilsynet stenge hele byggeprosjektet. Deretter kan det blir aktuelt med politianmeldelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.