- Hvem vil kjøpe en kinobillett når man sier at man kommer til lå føle seg verre etter å ha sett filmen, spør Arnold Schwarzenegger, som sammenligner det meste innen politikken med enten styrketrening eller filmbransje.

- Man kan ikke skremme folk til handling, legger han til.

Vil selge en visjon
Schwarzenegger er det store trekkplasteret på miljøorganisasjonen Zeros konferanse på Gardermoen denne uken. Den tidligere guvernøren i California mener det er så mye mer enn klimaendringene man kan snakke om når det gjelder en grønn politikk.

- La oss også snakke om jobber. Alle vil ha jobb, og jobber skapes i en grønn økonomi. La oss snakke om nasjonal energisikkerhet, det er folk opptatt av. Og la oss snakke om helse – forurensing dreper veldig mange hvert år, men det er det ingen som demonstrerer i gatene mot.

- Det har vi ikke kommunisert. Alt handler om kommunikasjon, og miljøbevegelsen har ikke gjort en veldig god jobb der, sier han.

Han mener miljøbevegelsen ikke har vært flink nok til å selge inn klimakampen.

- Det handler om å selge en visjon. Jeg kan selge, sier Schwarzenegger selvsikkert og tar mer eller mindre æren for utbredelsen av treningssentre i hele verden og en høyere annerkjennelse av actionfilmer - også i verden.

Grønn innovasjonsbølge
Som guvernør i California lanserte Schwarzenegger en plan for en grønn økonomi, og han mener det har sikret sterk økonomisk vekst og hundretusenvis av jobber i delstaten.

Han har en rekke eksempler på hvordan forskning og utvikling i California har ført til at de nå har banebrytende selskaper. Et eksempel er elbilprodusenten Tesla, et annet er Solazyme, som produserer drivstoff laget av alger, og som nå har fått kontrakt med blant annet den amerikanske marinen og United Airlines.

Sektoren for miljøteknologi har vokst ti ganger raskere enn noen annen sektor i California siden 2005. En tredel av alle miljøinvesteringer i USA gjøres i California.

- Vi mistet litt av veksten som kom mellom 2004 og 2007 i finanskrisen, men den grønne industrien er fortsatt det viktigste i California.

- Kunne ikke vente på Washington
Schwarzenegger vil at verdens politikere skal slutte å vente på en internasjonal klimaavtale. Da mener han vi er dømt til å tape klimakampen.

- Vi kunne ikke vente på Washington. I Washington sover de bak rattet, sier han, og mener det samme er tilfelle for verden.

- FN og Ban Ki Moon gjør en kjempejobb når de år etter år prøver å få dette til. Det må de fortsette med, men samtidig må vi gjøre ting lokalt og regionalt, sier han, men hovedbudskapet er at de viktigste endringene i verden har ikke startet med et vedtak på toppen, men med en grasrotbevegelse eller en god ide, som den kvinnelige stemmerettskampen eller utbredelsen av mobiltelefon.

Vinner på utholdenhet
Han omtaler sitt miljøengasjement som noe som har vokst frem etter at han snakket med eksperter og rådgivere i politikken.

- Da jeg lovet dette i valgkampen trodde folk at jeg ikke mente alvor, fordi jeg var republikaner og kjørte Hummer. Jeg mener at miljø ikke er noe som hører hjemme på høyre-venstre-aksen i politikken.

Og han mener selv at han vinner på å ha samme innstilling til klimakampen som til idrett.

- Når jeg har bedt folk stemme over samme ting en femte gang, og de har sagt nei hver gang, er det noen som sier til meg - tar du ikke et hint? Nei, jeg gjør ikke det. Hvis idrettsmenn hadde sluttet å prøve når de har forsøkt noe fem ganger så hadde det ikke blitt noen verdensmestre, sier han, og viser til en annen standhaftig politiker.

- Som Mandela sier: Alt er umulig til det plutselig er gjort.

Samarbeid virker
Hjemme lærer han barna å skru av dusjen etter fem minutter, skru av lyset i rom han ikke bruker og å ta med seg gjenbrukspose i butikken. Og han har ikke dårlig samvittighet for å ha garasjen full av biler.

- Jeg kjører bare en av gangen, sier han.

En av de mest kjente investeringene California har gjort, er i 50 hydrogenstasjoner over hele delstaten, som gjør det mulig for bileiere å komme seg rundt overalt uten å risikere å gå tom. Pumpene var en forutsetning for at bilprodusentene ville lage bilene.

- Vi er kommet dit vi er gjennom å samarbeide, samle alle aktører: næringsliv, politikere, fagforening. Det er vanskelig, men jeg har prøvd «den eneste veien er min vei»-metoden mange ganger, og den virker ikke, sier Schwarzenegger.

Les mer fra konferansen:

Zero: - Å ta kuttene hjemme innebærer en mulighet til å subsidiere egen industri

Spetalen: - I finansnæringen er halvparten ledige om fem år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.