Forsker Torbjørn Eika har akkurat fortalt pressen at Statistisk sentralbyrå jekker opp vekstestimatene for Norge. Veksten er i gang, og i 2013 er vi i høykonjunktur.

Les: - Oppturen har startet

- Det er en litt tøff konklusjon. Vi har ikke sett mer enn ett, og i beste fall to, kvartaler med vekst over trendvekst, og tallene er usikre, sier Eika etter pressekonferansen til DN.no.

- Sånn sett skal det ikke mye til at konklusjonene endres.

Utlandet truer
For selv om det meste ser ganske bra ut innenlands, skal man ikke kikke langt over grensen for å finne trusler på rekke og rad. Statsgjeldkrisen i flere europeiske land holder markedene i konstant alarmberedskap, for rask konsolidering av statsfinanser er også et risikomoment SSB trekker frem. Når så myndighetene i mange tilfeller har tømt verktøykassen, har de lite å stå imot med hvis det går dårligere enn nå. Rentene er fremdeles svært lave, og det kan gi nye bobler.

- Vi oppfatter at det er usikkerhet på nedsiden spesielt på ett punkt - nesten alt som dreier seg om utlandet, sier Eika.

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til.

- Ser du på bildet vi tegner fremover så vil enhver faktor som bidrar til å dempe veksten med noen tideler eller en halv prosent bidra til å ødelegge konklusjonen om at oppgangskonjunkturen er i gang, sier Eika.

Vil utsette konjunkturoppgangen
SSB har derfor utarbeidet en alternativ beregning

- Risikoen på nedsiden knyttet til utlandet er større enn sannsynligheten for at det går bedre i utlandet enn det vi legger til grunn. Hvis vårt alternative scenario slår til så vil konjunkturoppgangen i Norge utsettes, sier Eika.

I den alternative prognosen går det frem at lavere internasjonal etterspørsel etter norske varer vil gi 1,5 prosent lavere produksjon i 2013. Dermed vil høykonjunkturen bli utsatt i seks kvartaler.

Kan bli verre
Eika understreker at alternativberegningen ikke kan betraktes som et katastrofescenario.

- Det kan gå mye verre i internasjonal økonomi enn det vi viser her, sier Eika, og forklarer at dette er et scenario som viser at det vil ta lengre tid før internasjonal økonomi kommer over i en høykonjunktur.

- Men det er ingen katastrofe, og det er ikke noen gjentakelse av finanskrisen selv om den har finansielle elementer i seg, sier forskeren.

Les mer om SSBs prognoser: - Oppturen har startet

Boligprishopp de neste tre årene

Spår rekordaktivitet på norsk sokkel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.