- Joda, jeg ser at mange pensjonister drar til varmen og strendene i Spania. Stakkars folk. Og hvilken glede har Norge av det, da? spør eksskipsreder Andreas Kjell Lund Ugland (86).

Shipping- og offshorenestoren fyller snart 87, men er fortsatt nytenkende og sier det spinner i hodet døgnet rundt. Også om natta, skriver Dagens Næringsliv.

Ugland møter fortsatt på kontoret i Grimstad hver eneste dag. Og han er like nysgjerrig og opptatt av forskning og innovasjon som da han ble ansatt i farens rederi i 1950.

Igår fikk han innovasjonsprisen på oljemessen i Stavanger for forretnings- og produktutvikling gjennom mer enn fire tiår – der særlig hans innsats for sikkerhet til havs fremheves.

– Innovasjon har drevet meg hele tiden. Faktum er jo at det alltid er muligheter for forbedringer. Jeg skulle gjerne sett at myndighetene hadde tenkt mer på det. Jeg har følelsen av at politikken er sånn i dag at du ikke skal tenke, bare følge boka, sier Ugland – som alltid med en frisk blomst i knapphullet – til DN.

"Som i ville vesten"
Han husker godt starten i offshore i 1967.

- Det var jo som i ville vesten, vet du. Sikkerhetsregler hadde vi få av, minnes Ugland.

«Misunnelsen er så stor»
Selv har Ugland fortsatt som investor og innovatør. De siste fem årene viser regnskapet for hans selskap 15 millioner kroner i samlede inntekter – og med 50 millioner kroner i underskudd.

– Hele pensjonen min går til innovasjon. Det er, i tillegg til å dyrke blomster, min store hobby. Det er bare så synd at staten forsyner seg så grovt av innovative selskaper. Selskapene burde fått lov til å bygge seg opp og først betale skatt når det er et overskudd å betale skatt av. Men misunnelsen er så stor her i landet. Vi er visst mer opptatt av at ingen skal få fordeler enn hva som er best for landet. Og det verste er at Ola og Kari som hjelper gründeren i gang blir diskriminert i forhold til banker og finansinstitusjoner som kan skrive av tapene. Det er uforståelig i et land der statsministeren snakker om innovasjon i nærmest hver eneste tale han holder. Nei, politikerne er mer opptatt av partipisk enn fornuft. Og med så mange stortingsrepresentanter blir det bare problemer. Hvorfor ikke halvere antallet og heller doble lønna?, sier Ugland til Dagens Næringsliv.

Les hele intervjuet med Andreas Kjell Lund Ugland i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Millionær prutet på søppelregningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.