Frankfurt (NTB-DPA): ESB-sjef Mario Draghi innrømmer at det ikke var særlig lurt å forsøke å legge en avgift på innskuddene til småsparere på Kypros.

– Det var ikke et smart trekk, og det ble rettet opp i, sa Draghi da han ble spurt om saken etter Den europeiske sentralbankens rentemøte torsdag.

Ifølge ham inngikk ikke den foreslåtte avgiften på innskudd under 100.000 euro i ESBs opprinnelige plan for Kypros.

– Kypros er heller ikke noen mal for andre land, forsikret sentralbanksjefen.

Avgiften var ment som en del av finansieringen av en redningspakke på 10 milliarder euro for kriserammede kypriotiske banker. Den utløste kraftige protester på Kypros og førte til nervøsitet i finansmarkedene, og Kypros gikk raskt vekk fra planen. I stedet vil innskudd på mer enn 100.000 euro bli skattlagt langt hardere.

På rentemøtet torsdag besluttet ESB å la styringsrenta bli liggende på 0,75 prosent. Dette var i samsvar med analytikernes forventninger.

I tillegg til tidligere kutt i styringsrenta har ESB pumpet mer enn 1.000 milliarder euro inn i banksystemet for å hjelpe finansnæringen ut av krisetidene. Men ifølge Draghi er det begrenset hva ESB kan gjøre. Det er fortsatt regjeringene som må ha hovedansvar for å få Europa ut av gjeldskrisen, understreker han.

– Det beste de kan gjøre, er å betale gjelda.

Les også DN-kommentarer på saken:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bankhjelp

Tapt paradis