Markedsutslagene levnet liten tvil; de ferske pristallene fra Statistisk Sentralbyrå kommer til å tvinge Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen til å tenke rentehopp allerede på nyåret.

- Det var sjokktall igjen. Nå er vi på inflasjonsmålet, konkluderer senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets, ti minutter etter de oppsiktsvekkende tallene.

Kjerneinflasjonen KPIJAE var opp 2,5 prosent i august, mot en forventning på 1,95 prosent. KPI var opp 3,2 prosent, mot ventet 2,9 prosent.

Dette er andre måned på rad med svært sterke pristall, etter at Norges Bank lenge har slitt med svak inflasjon som har ligget langt under inflasjonsmålet. Nå er bildet helt endret:

- Det er et helt klart tegn på at inflasjonen har tatt seg opp, og at den vil være sterk fremover, sier Bruce.

Kan ikke ignorere dette
Neste uke er det rentemøte i Norges Bank. Rentebeslutningen blir kjent torsdag morgen, sammen med en fersk utgave av Pengepolitisk Rapport - Norges Banks styringsdokument for renteveien videre. Bruce er ikke i tvil om at bankens renteprognose nå på justeres opp:

- Det viktigste argumentet for lave renter har vært lav inflasjon. At Norges Bank kommer til å spå en tidligere renteøkning nå ser jeg som svært sannsynlig. Det kan hende Norges Bank legger inn en renteppgang allerede i første kvartal. Norges Bank kan ikke ignorere dette, sier han.

Hoveddrivkreftene bak dagens svært sterke tall er matvareprisene og husleieprisene.

Kronen styrket seg markert etter tallene, og en dollar koster nå under seks kroner. Dollaren gikk fra 6,02 før tallene, til 5,96 etter tallene. Mot euroen gikk kronen fra 7,98 til 7,9. Kronestyrkelse indikerer at markedet tror på renteoppgang.

Les mer om tallene her: Kraftig prisvekst i august (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.