Standard & Poor's nedgraderte for første gang i historien USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+ (Se faktaboks til høyre) fredag.  

Les også: S&P nedgraderer USA

– Vi tar vårt ansvar svært seriøst, og hvis komiteen, når analysen er ferdigstilt, konkluderer med at vår vurdering ikke er der den burde være, er det vår plikt å ta den beslutningen, sier Davis Beers, global sjef for Standard & Poor's sin kredittvurdering av stater.

Kredittvurderingsbyrået er blitt kraftig kritisert av Obama-administrasjonen for å ha basert sin avgjørelse og analyse for mye på den bitre gjeldstak-debatten som til slutt førte til enighet om et kompromiss i ellevte time torsdag denne uken.

Beers innrømmer at avgjørelsen var sterkt påvirket av et skifte i Washingtons politiske dynamikk.

– Fra skattepolitikkens standpunkt, har prosessen blitt svakere og mindre forutsigbar, sier Beers.

«Nedgraderingen gjenspeiler vår oppfatning om at effektiviteten, stabiliteten og forutsigbarheten i amerikanske beslutningsprosesser og politiske institusjoner i ei tid med vedvarende økonomiske utfordringer er svekket i større grad enn vi hadde sett for oss», skriver kredittvurderingsbyrået i sin begrunnelse. (©NTB)

Les også: Kinas reaksjon: krever struktuerelle endringer i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.