- Markedet kommer til å svinge ganske mye. Det har vært et av temaene til nå i år, og det tror jeg vil kunne fortsette, sier porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skagen Fondene til DN.no.

Han ser likevel ikke bort i fra at hovedindeksen kan stå i 500 ved nyttår.

- Jeg tror det vil være store svingninger både opp og ned.

Høy oljepris
Et tema som opptar både Norge og resten av verden for tiden er den høye oljeprisen. Selv om mange av selskapene på Oslo Børs isolert sett tjener på en høy oljepris, vil dårligere tider ute på grunn av blant annet kostnadsøkninger på energi og matvarer være med på å prege vårt hjemlige aksjemarked, mener Falnes.

- Selskapene på Oslo Børs har lite med norsk økonomi og AS Norge å gjøre. Veldig mange av selskapene er konjunkturfølsomme selskaper, der konjunkturene ute i verden er det viktige og ikke overskuddet på statsbudsjettet eller den slags størrelser, sier Falnes.

Kina og India i spissen
Porteføljeforvalteren tror USA og resten av den vestlige verden vil gå inn i en periode med fortsatt svak vekst. Han tror samtidig at veksttakten vil være godt opprettholdt i vekstmarkedene, med Kina og India i spissen.

- Men det kommer an på prisen på energi og inflasjonsutviklingen generelt. Matvarepriser er veldig viktige for disse landene fordi andelen av inntekten som brukes på mat er mye større enn hos oss. Høy inflasjon vil være veksthemmende i disse landene, sier Falnes.

Vanskelig kostnadsvekst
Høyere kostnader har allerede begynt å gjøre seg gjeldene for flere av tungvekterne på Oslo Børs. Falnes tror et av temaene i resultatsesongen vil være nettopp marginskvis og kostnadsinflasjon.

- Mange innsatsfaktorer har steget i pris, som energi, lønninger og så videre. Det vil kunne gi litt negative overraskelser. Jeg er ikke så bekymret for topplinjen eller omsetningen, men marginene bekymrer litt på generell basis. Dette har vi for så vidt allerede sett med Norsk Hydro, sier Falnes.

Han tror også selskaper innenfor oljeservice og supply vil kunne få problemer med kostnadsveksten.

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at Aker Solutions vil slite med høyere kostnader. Det vil nok være et tema fremover, sier Falnes.

Falnes' favoritter
Tross turbulente tider i aksjemarkedet har Falnes fortsatt "hauger og lass" med aksjer som han liker.

- Jeg tror en god del av oljeservice-selskapene fortsatt vil ha et bra klima. Det brukes mer og mer penger på å lete etter olje. Jeg har en forkjærlighet for selskaper som Ganger Rolf og Bonheur, som er lavt vurderte selskaper, og som er hovedeier i Fred Olsen Energy, et selskap som også er lavt vurdert, sier Falnes.

I tillegg har han tro på supply.

- Mange av supply-selskapene er lavt vurdert, som for eksempel Solstad og Dof.

Han trekker også frem gjødelsprodusenten Yara.

- Et selskap som nok har fått for mye juling i det siste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.