Oljefondsjef Yngve Slyngstad la fredag frem tall som viste at oljefondet tjente 228 milliarder kroner i løpet av de tre månedene i årets tredje kvartal.

Dette er et av de største kronebeløpene fondet har dratt inn i form av avkastning i løpet av et enkeltkvartal noensinne. Fremover kan det imidlertid bli utfordrende for oljefondsjefen å skape like god avkastning på forvaltningen av den norske oljeformuen.

Tjener mest på kriser
På pressekonferansen i forbindelse med presentasjonen av fondets kvartalsrapport fredag advarte Slyngstad mot å tro at fondet kan klare å oppnå en like høy avkastning over lengre tid. I årets tredje kvartal var fondets samlede avkastning på fem prosent.

- Denne avkastningen var drevet av gode aksjemarkeder, med en avkastning i aksjeporteføljen vår på hele 7,6 prosent. Dette er betydelig over den avkastningen vi kan forvente på sikt, sier Slyngstad

Historien viser også at oljefondet har tjent desidert mest penger på investeringer som er gjort i svært urolige tider. I årene etter finanskrisen kjøpte oljefondet seg opp til en eierandel på rundt 0,5 prosent av alle de børsnoterte selskapene i verden. Siden høsten 2008 har fondets investeringer gitt en årlig realavkastning på 6,73 prosent - godt over målet om en årlig realavkastning på fire prosent.

Børsene når nye høyder
De siste årene har imidlertid verdens børser for alvor hentet seg inn igjen etter finanskrisen. De store børsene i Europa og USA er nå tilbake på - eller over - nivåene de lå på før krisen inntraff. Slyngstad medgir at børser som når nye høyder ikke gir like gode muligheter som tider med mye uro og fallende aksjekurser.

- Det ville ikke gjort oss noe å få en markedskorreksjon, sier Slyngstad til DN.no.

Men om en slik korreksjon er rett rundt hjørnet, tør han ikke å spå.

- Det kommer jo alltid og med jevne mellomrom. Det er likevel en veldig vanskelig aktivitet å predikere akkurat når de kommer, sier Slyngstad.

LES OGSÅ:

<b>Tjente 228 milliarder på bare tre måneder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.