- Nå skal «arvesølvet» kartlegges. Målet er at 75 prosent av Norge skal kartlegges med avansert utstyr. Dette blir tidenes skattejakt i Norge, sa nærings- og handelsminister Trond Giske da han onsdag presenterte planer om å kartlegge alle mineralressursene i Norge.

Ifølge mineralmeldingen Giske onsdag la frem, har Norges geologiske undersøkelse anslått verdien «i bakken» av kjente og undersøkte metallressurser som vurderes som lønnsomme å utvinne, til om lag 1 400 milliarder kroner.

I tillegg kommer industrimineraler, pukk, grus, kull og naturstein, som er beregnet til anslagsvis 1 100 mmilliarder kroner, og alle mineralforekomster som ikke er undersøkt.

Norge har en variert geologi med stort potensial for mineralproduksjon. Lang kystlinje og nærhet til det europeiske markedet er viktige konkurransefortrinn, mener Giske.

- Norge skal være et attraktivt land å drive mineralvirksomhet i. Myndighetene skal bidra med gode rammebetingelser. Mineralbedriftene må selv utnytte mulighetene. Mineralvirksomhet skal drives bærekraftig. Bedriftene må ta i bruk moderne teknologi og effektive driftsmetoder, sier Giske.

Alle andre mineraler er eid av grunneieren. I hovedsak kan grunneiers mineraler deles inn i tre hovedkategorier; naturstein, byggeråstoffer og industrimineraler.

(Kilde: Stortingsmeldingen Strategi for mineralnæringen)





Advokatpartner bedt om å slutte - tok for mye ferie
- De hadde sagt jeg var et utskudd eller gal
Verdens rikeste fotballmilliardærer