Statseide Entra Eiendom har etter alt å dømme solgt Postgården i Kristiansand til godt under markedspris, skrev Dagens Næringsliv tirsdag.

Les:- Jeg fikk sjokk

Signaturbygget, som ligger midt i handlegaten i sørlandsbyen, har fristet flere lokale eiendomsinvestorer. Nå er de sjokkerte vitner til at megler Akershus Eiendom har solgt Entra-eiendommen uten at de fikk vite at den var til salgs.

- Jeg ville i alle fall ha strukket meg 10-12 millioner kroner høyere enn det kjøper måtte gi, sier Trond Willy Wilhelmsen i Realia Utvikling i Kristiansand.

Entra visste om flere interessenter
Wilhelmsen har flere ganger vært i kontakt med Entra og sagt at han var interesserest i å kjøpe eiendommen. Megler Akershus Eiendom får kritikk for at de lokale investorene ikke ble kontaktet ved salget.

Men DN.no kjenner til at også et eiendomsselskap i Oslo tidligere har kontaktet Entra fordi de var interessert i å kjøpe eiendommen.

Heller ikke disse ble informert om salget.

Entra har også tidligere fått kritikk for å selge eiendom uten annonsering og budrunder. Både stortingspolitikere og Riksrevisjonen har kritisert det statseide selskapet for måten de kjøper og selger eiendommer på. Spesielt salget av eiendommene Cort Adelers gate 33 og Fritznersgate 12 i Oslo vekket reaksjoner.

Les også:Entra-sjefen måtte gå

Slipper unna statlige krav
Entra Eiendom er en statlig eid kommersiell aktør, men er ikke underlagt EØS sine regler om forbud mot statsstøtte ved salg stalige eiendommer, slik andre statlige bedrifter er (se faktaboks). Entra Eiendom kan dermed opptre som sine private konkurrenter.

Både Entra og Akershus Eiendom får nå kritikk.

- En kjapp jobb
- Her har Akershus Eiendom gjort en kjapp jobb. En eiendomsmegler må jo gå ut i lokalmiljøet når han skal selge en eiendom, sier Trond Willy Wilhelmsen i Realia Utvikling i Kristiansand til DN.no.

Wilhelmsen forteller at Akershus Eiendom ikke har gitt ut prospektet på Postgården.

- Det er jo under enhver kritikk, mener han.

Wilhelmsen forteller at eiendommen har et enormt utviklingspotensial.

Gullegg
- Dagens leiesammensetning er dårlig med to etasjer med butikker og kun én inngang. Mulighetene er derimot store. Man kan bygge på to etasjer i bakgården og totalt få tre etasjer med kontorer pluss butikker på gateplan, sier han.

- Det er utviklingen som er gullegget her, tilføyer han.

Han mener det er åtte-ti lokale eiendomsinvestorer som ville vært interessert i eiendommen. Og salg uten offentlig annonsering er han ikke vant med.

- Jeg har 24 års erf#229, og har aldri hørt maken. Når staten selger en av Kristiansands mest sentrale eiendommer, er det helt utrolig at det ikke blir annonsert, sier eiendomsinvestoren, og tilføyer:

- Dette burde få konsekvenser. Departementet burde be om å få loggen fra Akershus Eiendom og se hvem de har vært i kontakt med, avslutter Wilhelmsen.

Krever svar
Også Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, krever svar angående salget av Postgården.

- Næringsministeren må svare på hvorfor lokale investorer ikke har blitt kontaktet, og hvorfor et slikt salg skal foregå i det skjulte, sier han til DN.

DN.no får opplyst fra nærings- og handelsdepartementet at næringsministeren ikke vil gå inn på enkeltavgjørelser som tas av Entra.

- Jeg forutsetter at Entras salg av eiendom skjer på markedsmessige betingelser. Så vidt jeg har fått vite, har Entra hatt kontakt med ni potensielle kjøpere, og de har solgt eiendommen til over prisantydning, kommenterer næringsminister Dag Terje Andersen til DN.no.

Ordknapp
Megler Simen Torgersen i Akershus Eiendom sier det er sjelden de annonserer eiendommer som skal selges. Ut over det vil han ikke kommentere saken.

- Det er Entra som må kommentere saken. Vi gjør ikke det, sier megler Simen Torgersen i Akershus Eiendom.

- Vanskelig å kommentere
Det er en brysk kommunikasjonsdirektør Mona Jacobsen i Entra Eiendom DN.no møter på telefonen. Hun sier de er fornøyd med prosessen.

- Hva sier du til at lokale interessenter uttaler at de ville gitt minst 10 til 12 millioner kroner mer for Postgården?

- Hva ulike personer sier etter at en transaksjon er gjennomført er det vanskelig å kommentere. Det som er viktig for oss er at vi har solgt dette bygget i tråd med ordinær bransjepraksis og at vi er fornøyd med både salgsprosessen og prisen, sier Jacobsen til DN.no.

- Her er det flere interessenter som går ut og sier at de er interessert i å kjøpe bygget. En navngitt interessent sier han gjerne skulle kjøpt eiendommen for en høyere pris. Er det ikke tydelig at dere kunne fått en høyere pris om eiendommen ble annonsert?

- Hva som blir sagt etterpå er det som sagt vanskelig å kommentere.

- Er dere fornøyd med jobben Akershus Eiendom har gjort?

- Ja, det er vi.

- Er det normalt at Entra selger eiendommer uten at de blir annonsert i markedet?

- Ja, dette er i tråd med ordinær bransjepraksis.

- Hva sier dere til at det er så mange interessenter som ikke fikk vite at eiendommen var til salgs?

- Vi mener at den salgsprosessen denne eiendommen har vært gjennom har gitt en pris på et akseptabelt nivå.

- Vil dette ha noen innvirkning på Entras salgsstrategi?

- Vi vil fortsatt følge den ordinære bransjepraksis ved eventuelle salg av våre eiendommer, sier Jacobsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.