Mens tilgangen på biff minsker, fylles norske kjøttlagre til randen av resten av slaktet som benyttes til blant annet kjøttdeig og pølser, skriver DN lørdag.

Kjøkkensjef og medeier Esben Holmboe Bang ved luksusrestauranten Maaemo i Oslo er ikke overrasket.

- Jeg synes ikke nordmenn er bortskjemte i matveien, men jeg synes kanskje vi spiser litt for mye indrefilet i forhold til hvor mange dyr det er i landet, sier Holmboe Bang, som er dansk, til DN.

Kunnskap og vane

Maaemo er eneste norske restaurant med to stjerner i den prestisjetunge Michelin-gudien, og kjent for å bruke uventede råvarer og nyskapende teknikk. Generelt mener Holmboe Bang at nordmenn bør bli flinkere til å eksperimentere på kjøkkenet.

- Hvorfor tror du nordmenn er blitt så glad i indrefileten?

- Jeg tror det handler om både kunnskap og vane. Det kan også ligge litt prestisje i det. Dette er et produkt som viser litt klasse, men det er for meg helt fullstendig misforstått, svarer stjernekokken.

- Klasse skal ikke avhenge av hvor dyre råvarene er, men hvor gode råvarene er. Indrefileten er ikke det beste kjøttet på oksen. Jeg mener derfor dette er en slags kunnskapssvikt, sier han.

- Hva er det beste kjøttet på oksen?

- Det er det stykket kjøtt som krever et håndverk å tilberede, svarer Holmboe Bang.

- Burde spise mindre kjøtt

Norske tollregler fører til at fulle kjøttlagre gir maksimal toll på 66 kroner per kilo. Med 1500 tonn kjøtt på lager, er bransjen bekymret, skriver DN.

Holmboe Bang synes ikke nordmenn bør frykte biffkrise

- I den store sammenhengen synes jeg egentlig vi bare burde spise mindre kjøtt. Det er der det store problemet ligger. Vi burde se mer til plantelivet etter næring, sier han.

Stjernekokken mener uansett nordmenn bør lære seg å bruke flere deler av dyret.

- Søker du utenfor Norges grenser, kan du finne mye inspirasjon. Det finnes for eksempel mange måter å tilbrede kjøttdeig på. Men det kommer ikke gratis. Man må undersøke, lese seg opp og prøve, oppfordrer han.

Handler om kunnskap

I avstand er det et stykke fra Maaemo i Oslo sentrum til Vianvang - restauranten til kjendiskokk Arne Brimis i Gudbrandsdalen.

Brimi er like fullt enig med Holmboe Bang at det skorter på nordmenns matkunnskaper. Dette til tross for den økende interessen for mat, påpeker han.

- Det er enorm interesse for mat i dag, men vi har ganske lenge hatt en glipp i den grunnleggende kunnskapsformidlingen, sier Brimi til DN og viser blant annet til undervisningen i skolen.

- Hva tenker du om at indrefilet kalles hverdagsmat?

- Indrefilet er ikke hverdagsmat, men noe som skal nytes til høytid eller i helgene, utbryter kjendiskokken og legger til at han personlig foretrekker å servere andre deler av dyret ved spesielle anledninger.

-  Andre deler har mer smak, men det kreves kanskje mer tilberedelsestid. Så dette med indrefileten kan også handle om at vi har det travelt. Selv synes jeg det er like bra å nyte en gryte som har kokt lenge, men jeg er kanskje litt gammeldags, sier han.

- Er det ikke egentlig bra at vi bytter ut kjøttdeig og pølser med filet?

- Jeg synes produsentene blir flinkere på å tilrette for at andre deler av dyret også er tilgjengelig. Jeg har blant annet en følelse av at pølsekvaliteten er voksende her til lands, altså at du får mer og mer pølser som har mer kjøtt. Så har du sikkert billigvariantene, som vi jo blir skremt med, svarer Brimi.

- I bunn og grunn handler det om at folk må bli flinkere til å ha kunnskap om hva de velger, mener han.

Les også: 
Klimaløsningen
Målet er én million Tesla på veiene
- Åpenbart at noe må skje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.