Frossen metan er i ferd med å smelte i havet utenfor Sibir. Frigjøres metanet til atmosfæren får vi en enorm klimabombe, frykter klimaforsker.

Klimagassen metan er 20 til 23 ganger kraftigere enn CO2.

Les også: Rask økning av klimagasser

Alarmerende tegn
Russiske polarforskere har nå funnet alarmerende tegn på at frossen metan, lagret i gasshydrater på 200 meters dyp i Laptevhavet utenfor Sibir, er i ferd med å smelte, skriver Adresseavisen.

Målinger som ble presentert på en vitenskapelig kongress i Wien sist uke, viser urovekkende høye mengder metan både i havvannet og i luften. Havvannet skal være «overmettet» av kraftig metan og i lufta er det målt klimagassmengder fem ganger over det normale. De høye metanverdiene er målt helt opp i 1.800 meters høyde.

– Dette er et skrekkscenario. Dersom store mengder metan strømmer ut i atmosfæren, vil det føre til høyere temperaturer og enda større utslipp, sier forskningsdirektør Knut Alfsen ved Cicero senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.