Økonomer TDN Finans har snakket med mener de amerikanske arbeidsmarkedstallene er gode selv om de ikke førte til børsoppgang hverken i USA eller her hjemme.

Arbeidsledigheten falt med 0,2 prosentpoeng til 8,5 prosent i USA, mens antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg 200.000 i desember, langt mer enn ventet.

- Jobbtallene er entydig gode. Aksjer bør reagere positivt på dette. Vi ser en sekvensiell forbedring i den amerikanske økonomien, sier investeringsstrateg Mark Luschini i Janney Montgomery Scott til Bloomberg News.

- Markedet steg også i går og deretter gikk luften ut av ballongen, så jeg tror ikke man skal lese for mye ut av det, sier Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til TDN Finans fredag.

Møtte forventningene
Han mener rapporten var ”grei, men ikke glitrende” og peker på at deler av nedgangen i arbeidsledigheten skyldes nedgang i arbeidstilbudet.

- Det var gode tall, men ikke bedre enn ventet i lys av den sterke ADP- rapporten fra i går, sier Andreassen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener tallene var gode og matchet forventningene om et ”sterkt tall”.

- Tallene vurderer vi til å være gode. Vi lå høyere enn konsensus på 170.000. I min morgenrapport skrev jeg jo at et konservativt estimat ville være 250.000 basert på gjennomsnittlig avvik fra ADP-tallene, sier han til TDN Finans fredag.

- Ikke friskmeldt
Dørum mener imidlertid at det var overraskende var at sysselsettingen fortsatte å falle, og ikke bare på grunn av arbeidsstyrketall, men på sterk jobbvekst.

- En måned er en måned, så man skal ikke overdrive dette. Men det er nok et tall om amerikansk økonomi som på slutten av året vokste.

Sjeføkonomen peker imidlertid på at lønnsveksten i USA knapt matcher veksten i konsumpriser, og med en sysselsettingsvekst som i beste fall er på trend, sier han det ikke er nok til å løfte husholdningers realinntekter i særlig grad.

- Dette er ikke en friskmeldt økonomi, men en økonomi som har lagt det verste bak seg. Så det blir mindre og mindre aktuelt å snakke om en dobbeldipp. Vi har et vekstanslag på to prosent for USA, og der har jeg nå for første gang begynt å tenke at vi ikke kan utelukke oppsiderisiko på dette tallet, sier han.

Reell bedring
- Fallet i arbeidsløshetsraten er lovende, ettersom det drives av en økning i sysselsettingen og fall i arbeidsløshet, fremfor frafall fra arbeidsstyrken, sier sjeføkonom David Semmens i Standard Chartered til Financial Times.

Capital Economics poengterer i en oppdatering at ledighetsraten nå er på det laveste på tre år, og at forholdene i arbeidsmarkedet ser ut til å bedres.

- Dette var mer oppmuntrende nyheter, men topplinjetallene overdriver kanskje styrken i arbeidsmarkedsforholdene noe. Vi venter en mer moderat oppgang i sysselsettingen i januar, sier sjefsøkonom for USA, Paul Ashworth i Capital Economics i en kommentar.

De merker seg også at 42.000 av sysselsettingsveksten kom innen bud- og pakkenæringen, som normalt ikke svinger mer enn rundt 1.000 pr måned.

"Arbeidsdepartementet antyder at dette er større enn normalt som følge av den stadig mer populære netthandelen i høytiden. I så fall vil det trolig bli et større fall enn vanlig i dette i januar", skriver Capital Economics.

De viser også til at mildværet gjorde at bare 127.000 personer ble hindret fra å jobbe i desember, som er godt over snittet for de fem seneste årene på 192.000.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.