I forslaget for statsbudsjettet for 2012 gjør regjeringen utleie mindre gunstig for eiere av tomannsboliger. Boligeierne har hittil skattefritt kunne leie ut den ene boenheten, pluss inntil halvparten av den boenheten de selv bor i, regnet etter leieverdi.

- Jeg liker ikke denne nye skatten, og kommer nå til å tenke annerledes på utleie, sier Livar Klingsheim til DN.no.

Stor fordel forsvinner
Han eier en tomannsbolig i Stavanger-området, hvor han leier ut hoveldeiligheten på 160 kvadratmeter med 4 soverom, 2 bad og garasje til 19.500 kroner per måned. Selv bor han husets treromsleilighet på 65 kvadratmeter.

For tomannsboliger har nå en særlig fordel ved at inntil halvparten av den boenheten (leiligheten) i tomannsboligen som eieren selv bor i, i tillegg til hele den andre boenheten i tomannsboligen, kan leies ut skattefritt. En tomannsbolig er en enhet med to selvstendige boenheter, hver på minst 40 kvadratmeter.

Les: Strammer inn på skattefri boligutleie

Skattebombe
- Etter departementets syn er det liten grunn til at eiere av tomannsbolig skal ha en slik særskilt fordel. Departementet foreslår derfor å endre reglene slik at tomannsboliger likebehandles med andre boliger ved at bare inntil halvparten av hele tomannsboligen kan leies ut skattefritt, skriver Finansdepartementet.

Den uavhengige økonomirådgiveren Agnes Bergo i Pengedoktoren mener dette er en skattebombe.

- Jeg tror kanskje dette er første skritt til å legge mer skatt på eiendom, sa hun til DN.no tidligere i uken.

Mindre attraktivt å leie ut
Bergo mener også dette kan føre til at boligeiere som har lagt opp til at leieinntekter skal betjene gjeld får en lite hyggelig overraskelse. I tillegg kan det føre til at prisen på tomannsboliger går ned.

- Grunnen til å kjøpe tomannsbolig er gjerne at den ene delen skal betale gjeld, etter som den nå kan betjene mindre gjeld, kan prisene bli påvirket, sier økonomirådgiveren.

- Den direkte virkningen av den nye skatten blir at jeg må betale skatt på leieinntekter fra hovedleiligheten. Marginen mellom å leie ut hoveddelen og betale skatt, mot å bo i den største delen og ikke betale skatt blir vesentlig mindre. Det blir dermed mindre attraktivt å leie ut den største delen av boligen, sier Klingsheim.

Færre boliger og økt pris
Klingsheim mener boligmarkedet i Sola- og Stavanger-regionen er stramt og at det er et sterkt behov for flere boliger. Han tror en slik ny skatteregel vil føre til et vanskeligere leiemarked for mange.

- I de årene jeg har leid ut er det familier med barn som har bodd i hovedleiligheten. Når det nå blir mindre marginer på lønnsomheten vil mange tenke annerledes. Jeg vurderer da å heller flytte inn i den største leiligheten og ha all plassen og garasjen for meg selv. Dette vil føre til at enda færre familieboliger blir tilgjengelig i et presset marked. Alternativet er å justere opp leien slik at det fortsatt er attraktivt å leie ut boligen. Dette er negativt for biligmarkedet, sier Klingsheim

Les mer:
Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.