Bellona, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har nå avgitt sitt felles svar i regjeringens pågående høringsrunde om havområdene i nord. Organisasjonene krever at området får status som varig petroleumsfritt.

– Dette er områder vi ikke bør gamble med. Argumentene vi brukte for snart fire år siden, er blitt styrket av den oppdaterte kunnskapen. Området bør få en varig beskyttelse mot oljelobbyen, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Skrekkscenarier
Leder i Bellona, Frederic Hauge, mener regjeringen har fått mye nyttig kunnskap på bordet: – Faktagrunnlaget tilsier at vi vet nok til å gå inn for varig petroleumsfrie områder.

Les også: Krever varig vern av Lofoten

Hauge mener videre at Deepwater Horizon styrker deres argumentasjon.

- Et tilleggsmoment som forsterker vårt krav, er lærdommen fra Deepwater Horizon-ulykken. Vi mener fortsatt at risikoen for en tilsvarende ulykke i Norge er til stede, og ser at norsk oljeindustri ikke er i nærheten av å kunne takle en slik hendelse. Hauge mener også at beregninger av hvilke følger et oljesøl vil ha, har blitt gjort på feilaktig grunnlag.

– Her kan det virke som om at noen har forsøkt å glatte over de katastrofale konsekvensene en oljeulykke utenfor Lofoten,Vesterålen og Senja kan få, sier Hauge i en melding.

Mot konsekvensutredning
Miljøorganisasjonene ønsker ikke en konsekvensutredning for området, og mener at en slik utredning ikke vil være en nøytral kunnskapsprosess. Leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, viser til at denne type prosesser har som siktemål å åpne nye havområder for oljeboring, ifølge petroleumsloven. Miljøorganisasjonene anbefaler at kunnskapsinnhentingen om ressurser og muligheter i havområdene må fortsette med uforminsket styrke, men at riktig arena for dette er som en del av prosessen rundt forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten.

– Det har aldri vært gjennomført en konsekvensutredning etter petroleumsloven uten at oljeindustrien har sittet igjen med mer areal å lete i etterpå. Dette er en prioritert sak for oss de kommende månedene. Vi har heldigvis mange i ryggen både i nord og i resten av landet, og vi håper å stå han av også denne gangen, sier Elvevold.





Les også: Statoil lokker med milliarder til Lofoten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.