Fredag la Finansdepartementets strategigruppe frem nye måter Oljefondet kan tjene enda mer penger på.

Den erfarne investoren Christen Sveeas var tilstede ved fremleggelsen, og hadde sansen for forslagene.

- Dette er smarte måter å investere disse langsiktige pengene på. Det er en moderat måte å øke avkastningen på, sier han.

Les om forslagene fra gruppen her: Foreslår fem aksjetriks

En rekke gode forslag
Tanken er å høste ulike risikopremier. Disse vil være ukjente for de fleste utenfor forvaltningsbransjen, men er likevel velkjente prinsipper innenfor finans - og for Sveaas.

- Dette er ganske vesentlige poenger. En rekke av forslagene er bra, og bør utforskes nærmere, sier han.

Han mener at det er bra hvis fondet kan utvide sin investeringshorisont.

- Jeg synes det er bra hvis fondet kan investere i flere ting. Man kan ikke bare kjøpe aksjer og obligasjoner, sier han, og legger til:

- Men dette er også et administrativt spørsmål; alle investeringer må følges opp og man må passe på at man har den nødvendige kompetansen.

Da får man meget sure tap
- Gruppen kom med mange moderne forslag til hvordan man skal investere, er ikke Oljefondet moderne nok i dag?

- Jeg synes ikke de er umoderne. Men det tar tid å forvalte en så stor pengesekk. Den skal forvaltes med generasjoners tidsperspektiv, sier Sveaas.

Han mener at man først og fremst må bygge kompetanse, peker på at fondet har en langsiktighet som ikke andre fond har.

- Det er ikke bare å hoppe i det, da kommer man til å få noen meget sure tap. De har bygget kompetanse, det har de gjort og det fortsetter de med - og det er veldig bra.

Har ikke sansen for det
Fondet har denne høsten måttet tåle heftig kritikk for utbetalingen av et honnorar på 500 millioner kroner til én enkelt forvalter. Sveaas mener kritikken er sterkt overdrevet.

- Jeg synes det er helt unyansert fra mitt ståsted. Jeg har ikke sansen for det, sier han, og legger til:

- Når noen får 500 millioner er det ingen som tenker på at vedkommende tjente seks milliarder for oss. Men det sier seg selv, det er store tall og vi kan ikke unnslå at store tall har almennhetens interesse i Norge.

Han mener det er greiere i hans investor-verden.

- For Ola Nordmann forstår jeg at det er komplisert å forholde seg til. Og Ola Nordmann ser jo ikke pengene som er tjent, de ligger jo i fondet, sier han.

Vil heller kritisere pressen
Riksrevisor Jørgen Kosmo var den som startet kritikken av giganthonoraret i fondet. Sveeas mener imidlertid ikke at Kosmo har gjort noe galt.

- Han gjør sin jobb. Skal man kritisere noen, så er det pressen for å være unyansert. Det er den kjent for å være, så det er jo ikke noe nytt, sier han.

Les også:

<b>- Et veddemål jeg ville vært villig til å ta</b>

<b>Oljefondet inn i forvaltningskjempe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.