Også i år har vi samlet de fem medlemmene i makropanelet for å stille dem en rekke spørsmål om deres forventninger til norsk og internasjonal økonomi ved inngangen til det nye året.

Dagens spørsmål: Hvordan vil det norske boligmarkedet utvikle seg i 2014?


Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning:
- Det norske boligmarkedet vil nok svekke seg ytterligere i 2014, etter en lang periode med oppgang. Dette er sunt, ønsket og naturlig med en norsk økonomi som også taper litt fart med økt usikkerhet i arbeidsmarkedet. Prisnivået har også blitt høyt, samtidig som ansvarlige myndigheter fortsatt er bekymret for gjeldsveksten og har satt i gang tiltak for å dempe den, sier Chen.

- Psykologi, som alle prater om for tiden. spiller selvfølgelig en rolle, men det høres ut som det er den eneste og viktigste faktoren. Dessuten høres det ut som om psykologi og forventninger ikke har spilt en rolle i en periode hvor det har vært euforiske tilstander i boligmarkedet. Det er selvfølgelig slik at det har vært en faktor i gode tider i boligmarkedet, og da selvfølgelig også blir en faktor i dårligere tider. Jeg tror på fortsatt negativ boligprisvekst, men ikke på tosifret fall, sier Chen.

<h2>  <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>
<h2> <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets:
- Lavere etterspørselspress og det høye prisnivået taler for videre fall i boligprisene. Men prisfallet tror vi vil bli moderat, ettersom at vi for det første tror vekstnedgangen i norsk økonomi blir moderat og for det andre mener at tilbudssiden fortsatt er lav. Vi tror boligprisene vil falle med omtrent 5-10 prosent, sier Syed.

Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets:
- Boligmarkedet vil være svakt også i 2014. Det er i ferd å bli en betydelig mengde usolgte boliger samtidig som det vil ferdigstilles mange nye boliger. Med mindre etterspørselen etter bolig tar seg markert opp, er det høy sannsynlighet for at boligprisfallet fortsetter gjennom 2014, sier Godding Boye.

- Jeg synes det er vanskelig å finne grunner til at etterspørselen etter bolig skal øke kraftig inn i neste år. Inntektsveksten vil bli svakere enn de siste årene og arbeidsledigheten litt høyere og jeg tror det vil bli mindre arbeidsinnvandring som følge av et svekket arbeidsmarked. Førstegangskjøpere og investorer vil være avventende så lenge prisutviklingen er negativ. Gjennomsnittlig boligpris i 2014 anslås å være syv prosent lavere enn gjennomsnittet i 2013, sier Godding Boye.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets:
- Boligprisene har falt med litt i underkant av én prosent i måneden siden september, og vil trolig falle en del også i januar. Etter det tror vi at det månedlige prisfallet avtar til rundt 0,1 prosent. En viss oppgang i arbeidsledigheten, til 3,7 prosent i 2014, bidrar til at tendensen holder seg negativ, men fortsatt bra inntektsvekst og lave renter begrenser prisnedgangen. Fallende boligbygging vil bidra til å begrense utbudet av nye boliger, og dermed prisnedgangen, på litt lengre sikt, sier Haugland.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management:
- Vi tror den negative tendensen i boligmarkedet vil fortsette i løpet av 2014. Salget av særlig nye boliger har falt kraftig og antallet boliger som ligger ute for salg øker. Vi tror boligprisene vil falle gjennom store deler av året og venter en gjennomsnittspris i 2014 som er seks prosent lavere enn i 2013. Vi tror den bakenforliggende årsaken til nedgangen på boligmarkedet er at boligprisene har steget for mye de siste årene, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: «Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.