Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets berømmer sentralbanksjef Øystein Olsen for at han i årstalen tør å fremheve manglene i vår oljeavhengige økonomi.

- Talen var god fordi Olsen tar tak i det jeg mener er noe av det viktigste i dagens situasjon for norsk økonomi, sier Syed til DN.no.

- Hva er det viktigste budskapet i talen?

- At norsk økonomi er sårbar på grunn av den høye avhengigheten av oljenæringen, både direkte, gjennom utvinningen og indirekte, gjennom leverandørindustrien. Sårbarheten ligger ikke bare i at dette har vært med på å presse boligprisene og kredittveksten opp, eller at oljeprisen kan falle kraftig ved en eventuell sterk forverring av internasjonal økonomi, men også i at oljen ikke er en utømmelig ressurs – vanskelige omstillinger vil trenges når oljen ikke lenger er en like stor vekstdriver. Den omstillinger er vi ikke altfor godt skodd til å gjøre, fordi nordmenn er mindre produktivte enn før og sammenlignet med våre handelspartnere, noe som igjen er drevet av vi nordmenn rett og slett jobber mindre, sier Syed til DN.no.

«Har sydd puter under våre egne armer»
Han er langt på vei enig i Olsens vurderinger.

- Dette har jeg jattet om i lang, lang tid, og er derfor glad for at sentralbanksjefen også setter det på agendaen. Jeg vil gå enda lenger enn sentralbanksjefen og si at oljerikdommen har gjort at vi nordmenn har sydd puter under våre egne armer. Vi har et velferdssystem som ofte gjør det mer gunstig å gå på trygd enn å jobbe. Andelen nordmenn på en eller annen form for trygd er 19 prosent av befolkningen mellom 18 og 66 år. Dette er et skyhøyt tall, sier Syed.

Han mener det er oljerikdommen som har gjort det mulig å finansiere en slik utvikling.

- Andre land som ikke har hatt en slik sovepute, har måttet gjøre vanskelig og riktige omstillinger. Kombinasjonen av en arbeidsstyrke som i altfor stor grad går på trygd, som har altfor lav produktivitet og som jobber lite vil gjøre omstillingen etter oljeeventyrets slutt fryktelig vanskelig. Jeg sier ikke at vi ikke vil klare den, men den vil bli uhyre smertefull. Derfor bør tiltak fattes allerede nå, sier Syed.

Reviderer renteprognosen
Syed varsler også at han vil gjøre endringer i sin egen renteprognose på bakgrunn av signaler i Olsens tale torsdag kveld.

- Jeg merker meg at Olsen igjen fremhever ulempene ved en sterk krone, i form av eksport og lav inflasjon. Olsen nevner også at økte kapitalkrav har ført til økte utlånsrenter fra bankene, uten at deres innlånsrenter har økt. Han never videre at «Norges Bank vil i sin rådgiving legge til grunn at den motsykliske bufferen vil komme i tillegg til andre krav til ren kjernekapitaldekning». Disse to punktene tolker jeg som dueaktige – jeg vil nå revidere min prognose for Norges Banks foliorente ned, men har ennå ikke avgjort med hvor mye, sier Syed.

Les alt om talen her:

<b>- Urovekkende</b>

<b>Dette er sentralbanksjefen mest redd for</b>

Les andre makroøkonomers reaksjoner på årstalen her:

<b>- Kanskje litt for rund</b>

<b>- Vi produserer ikke mer enn for 5 år siden</b>

<b>- Norsk økonomi kan gå på en alvorlig smell</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.