30 av Norges rikeste familier og næringslivsprofiler tapte 6,5 milliarder i aksjemarkedet ifjor, skriver Dagens Næringsliv.

Investor Jens Ulltveit-Moe mener de bare har godt av det. Og selv gikk han på et tap i milliardklassen ifjor.

-Helt feil
- Jeg er fattigere og klokere. De aksjene jeg beholdt da jeg så krisen komme, var helt feil å satse på, sukker han over telefon fra ferie.

Ulltveit-Moe er ikke spesielt imponert over hvordan norske næringslivsfolk har passet på det de har.

- I de gode årene var 100 millioner som småpenger. Slik er det ikke lenger, og det har vi godt av å lære. Det er lett å miste gangsynet når det drysser gull fra trærne på Oslo Børs. Nå er det nødvendig å få tilbake respekten for kapital. Dessuten tvinger krisen frem fornyelse, det trenger vi. Dette er sjansen for utfordrerne i næringslivet, sier Ulltveit-Moe til DN.

Flere tap på vei
Flere aksjesmeller vil komme til syne gjennom sommeren, men så langt kan ingen måle seg med Rasmussen-gruppen i Kristiansand. Familieselskapet, eid av søsknene Einar (71) og Rannfrid (74) Rasmussen og deres respektive barn, måtte skrive ned verdien av egne aksjer med nesten 1,3 milliarder kroner ifjor. I tillegg kom et netto realisert tap på aksjer på 150 millioner kroner.

Flere av aktørene som DN har snakket med, påpeker at mye dreier seg om papirtap. Det reelle tapet kommer som kjent ikke før aksjene faktisk selges. I tillegg har en sterkere krone etter nyttår bidratt til å reverse store deler av valutatapene.

De som har tapt mest ifjor basert på regnskaper som er lagt frem så langt: