Millionhyttene på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen i Oslofjorden regnes som løsøre, og regnes derfor ikke som skattepliktige objekter, sier hyttemegler Marius Berger til DN i dag.

Dermed er de ikke skattepliktige objekter, slik at eierne unngår formuesskatt, ifølge megleren.

Les: Skatteparadis i Oslofjorden

Førsteamanuensis Benn Folkvord i skatte- og selskapsrett ved Universitetet i Stavanger mener dette er dobbelt feil.

- Dette høres veldig rart ut. I denne prisklassen skal det veldig mye til at noe regnes som løsøre. For når noe henger fast i grunnen, regnes det som fast eiendom. Og disse fritidsboligene ser jo unektelig ut til å sitte fast i bakken. Her det jo både grunnmur og trapper, påpeker Folkvord.

- Regnes med i formuesskatten
Som løsøre regnes i utgangspunktet alle materielle objekt som ikke er fast eiendom. Grensen mellom fast eiendom og løsøre må vurderes konkret, en må se på hvor fast objektet henger til grunnen, om det er tilknyttet vann, strøm, hvordan fundamenteringen er og så videre, forklarer skatteeksperten.

Det er også feil at løsøre ikke regnes med i formuesskatten.

- Hovedregelen er klar: Det er formuesskatt på løsøre. Med noen unntak og særregler for blant annet biler, campingvogner og båter. Det kan virke som om megler og hytteeiere har trodd at de ikke skal betale formuesskatt av løsøre, det er ikke riktig, sier Folkvord.

Formuesskatten er uansett ikke så høy, maksimalt 1,1 prosent etter 2009-satser.

- Skal skatte av gevinst
- Men blant disse eiendommene kan være at det er gevinster det skulle vært skattet av. Poenget er at effektiv skattesats på gevinster ved salg av eiendommen er 28 prosent, sier Folkvord.

Hovedregelen er at alt skal med i formuesskatten, med mindre man har unntak.

- "Løse" hytter er ikke unntatt. Faktisk burde kommer man bedre ut i forhold til formuesskatt dersom man regner dette som fast eiendom. Da verdsettes eiendommen etter ligningsverdi, som er vesentlig lavere enn markedsverdi. Skulle man regnet hytta som løsøre skal man bruke markeds- ikke ligningsverdi, noe som gir høyere formuesskatt. Det kan altså virke som om man har misforstått reglene, sier Folkvord.

I vanlige tilfeller hvis eieren har brukt fritidseiendommen i minst fem av de siste åtte år slipper man å skatte av gevinsten. Litt som bolig, bare med krav om lenger brukstid.

Har du bodd i boligen 12 av de siste 24 månedene, slipper du å skatte av en eventuell gevinst ved salg.

Tilleggsskatt
Selv om man skal betale formuesskatt av løsøre også, kan man slippe skatt fullstendig på gevinster ved salg av privat løsøre.

- Årsaken til at man ønsker å behandle dette som løsøre, ikke fast eiendom bør derfor først og fremst være selgers ønske om å slippe å betale skatt av gevinster ved salg, sier Folkvord.

Skatt Øst varsler at de vil kikke nærmere på skatteparadiset i Oslofjorden.

Om de kommer over saker hvor de skulle vært skattet, vil hytteeierne ilegges 28 prosent skatt for gevinster pluss inntil 60 prosent tilleggsskatt. I tillegg blir formueskatten økt med ligningsverdien på eiendommen, også her er det aktuelt med tilleggskatt, ifølge Folkvord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.