Etter uker med frykt for fullstendig kollaps i det spanske banksystemet kom endelig redningen lørdag. Spania får låne inntil 100 milliarder euro fra naboene i eurosonen. Pengene skal sprøytes direkte inn i landets banker.

Statsminister Mariano Rajoy avviser at landet ble presset til å ta imot nødhjelpen fra de andre eurosonelandene.

- Jeg var den som presset på. Jeg skulle likt å vite hvorfor denne avtalen ikke kom i stand før, sa den spanske presidenten til reportere på en pressekonferanse i Madrid søndag ettermiddag.

Mer kredibilitet
Men når avtalen nå er på plass legger han ikke skjul på at han er fornøyd med at eurosonens finansministre endelig ble enige.

- Det europeiske prosjektet, fremtiden for euroen og banksystemet vårt fikk alle mer kredibilitet igår, sa Rajoy.

Ifølge Financial Times sa Rajoy også at han er skuffet over at landet ikke rekapitaliserte bankene allerede for tre år siden.

Ingen betingelser
Krisepakken til Spania skal ifølge Rajoy være annerledes innrettet enn pakkene som Hellas, Portugal og Irland så langt har fått fra EU og IMF. Det er likevel på det rene at pengene går til myndighetene, som siden kanaliserer pengene videre til bankene.

- Det er ingen betingelser av noe slag. Dette vil ikke påvirke budsjettunderskuddet, sier Rajoy.

Strengt nok
Han mener myndighetenes arbeid med å restrukturer banksystemet, kutte budsjettunderskuddet og gjennomføre arbeidsmarkedsreformer de siste fem månedene er årsaken til at eurosonelandene ikke stiller strengere krav til krisepakken.De andre medlemslandene skal ha gått med på at lånet ble gitt uten betingelser fordi tiltakene som er lagt inn i Spanias budsjettpolitikk fremover allerede er strenge nok.

- Om vi ikke hadde gjort dette i de siste fem måndene, ville det som ble lagt frem igår vært en full redningspakke for Det spanske kongeriket.

- Men fordi vi har gjort hjemmeleksen de siste fem månedene så var det som skjedde igår, det man ble enige om, å åpne en kredittlinje for banksystemet vårt, sa Rajoy.

Kjempet imot
Ifølge Wall Street Journal ble forhandlingene av krisepakken forsinket nettopp fordi Spania ønsket færrest mulig betingelser. Myndighetene fryktet at en lånepakke på linje med Hellas, Irland og Portugal ville føre til at markedene mistet ytterligere tillit til landets økonomi. De siste ukene har renten på spansk statsgjeld nærmet seg nivåene som førte til at nettopp de tre landene ble nødt til å søke om kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

For spanske myndigheter var det også viktig å begrense det internasjonale pengefondets rolle i kriselånene til de spanske bankene fordi dette kunne sende et feil signal om tilstanden i landets økonomi.

Rajoy understreker imidlertid at det kommer til å bli verre før det blir bedre i spansk økonomi.

- Dette året kommer til å bli et dårlig et: Veksten kommer til å bli på 1,7 prosent og arbeidsleidgheten vil også stige, sa Rajoy på pressekonferansen i Madrid søndag.

Les også: Spania får 100 milliarder euro til å hjelpe bankene

<b>- Den spanske bankkrisen kan være over når som helst </b>

<b>Derfor blir det ingen euro-kollaps</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.